Saturday, January 8, 2011

Teringat la pulak...

   Satu malam aku tak boleh tidur. Jadi aku pun taip lah resume untuk apply kerja kat satu company ni. Bila dah siap resume nya. usyar ar gambar-gambar yang ada kat laptop. Jenuh jugak nak cari sebab bersepah. Tengah syok-syok mencari, tiba-tiba terjumpa satu gambar yang aku ambik dulu. Usyar gambar ni tengok :




Boleh baca tak? kalau tak boleh gak cuba sampai boleh
   Dapat teka tak ni apa? Ni ialah sebuah notis, atau memo, atau surat layang yang aku dapat masa modul Part 2 semester 2 masa kat UiTM dulu. Masa dah nak habis modul tu, fasi kami telah meminta kami untuk menulis surat untuk sesiapa sahaja ahli peserta modul hari tu kemudian diletakkan di dalam deretan sampul surat bernama setiap ahli. Sampul surat tu diletakkan di depan meja bilik modul. Setiap penerima takkan tahu siapa pengirimnnya.


   Masa ni aku dapat 3 surat dari 3 peminat misteri (acehcehceh). tapi yang ini agak menari minat aku. Nak tahu apa isi tulisannya? 


"KEHADAPAN AWAK..


   hmm, ape yg sy nmpk kt ni...awk sgt besh~ sbb walaupun awk ni adk, tp awk punye keberanian tue... sy pn xdapek nk nolong (sbb sy x seberani awk).. sy tulis nie pn sje2 je nk bg smngt kt awk.. ble2 ms awk tgh down, baca Quran byk2 keyh? bgs.. sbb dlm hp awk ada surah yassin.. klau nk satu Quran pn bleh sbb sy ada kt dlm laptop... penohkan hp awk tue dgn ayat2 besh cmtu. kalau rs xdpt nk buat ape2 mse tgh problem, awk ingtla surah al-baqarah :216, "blh jd ape yg kmu suka itu buruk bg kmu dan boleh jd apa yg kmu x suka itu baik bg kamu",Allah hu alam. key. ape2 hal, cntct sy keyh? salam..."


   Ya Allahuakhbar.. serius time tu jantung aku mmg nak tercabut. Pengirim misteri ni sebenarnya takdelah misteri pun. Masa perkenalan dengan dia masa kat modul tu, (aku kenalkan sebagai Ida), gaya dia, ayu lemah lembut, sopan dan bertudung labuh. Aku dengan gentleman memulakan ayat ingin berkenalan. Itulah pertama kali dalam hidup aku, aku approach salam perkenalan secara face-to-face. (masa ni pun aku belum ada siapa-siapa, mksud aku, aku single, acececeh)


   Berdasarkan isi kandung surat layang dia ni, aku dah tahu siapa orangnya sebab masa modul berlangsung, aku ada mintak no henpon dia. Minta nombor henpon pun pertama kali dalam hidup (sebab sebelum tu men mintak kat member je... hahahhaaaa) memang lembut gaya dia. Mahu aku tak terpikat?


   Balik dari modul, sejurus lepas aku baca surat tu, terus aku call Ida, bertanya khabar dan sebagainya, (padahal baru pagi sebelum tu jumpa kat modul). Kemudian surat itu aku pinkan dekat dashboard kat locker aku. Bermula dari itu, hubungan kami semakin erat dan rapat, selalu kami keluar makan, hantar dia ke bustand, hantar ke rumah sewa dia. Kawan-kawan aku yg lain selalu mengusik aku bahawa aku ber'couple' dengan ustazah. Mana taknya. Aku cuma berdua sahaja kalau keluar dengan dia. 


   Yang paling aku tak boleh lupa, dia sanggup menyusahkan diri dia untuk join aktiviti kelab aku dgn kawan2 utk berkhemah kat Air Terjun Bantang, Bekok. Sedangkan dia ada janji dengan kawan-kawan dia untuk ke Melaka selepas je kitorg balik dari berkhemah.


   Pernah juga aku bertanyakan dia apakah status aku dalam hati dia. Jawapan dia menyatakan yang aku hanyalah kawan rapat meskipun dia sgt sayangkan aku. Ya, masa itu juga aku memang ada seorang pacar (yang kini sudah tiada dalam hati aku walau sekelumit) Mungkin sebab kehadiran kekasih aku yang dulu tu, menjadi sebab kenapa Ida berkata sedemikian. Aku juga memang sygkn pacar aku tu dan tak ada rasa sayang sebagai kekasih pun kepada org lain. Aku pun lebih kepada hormatkan dia sebagai kakak dan kawan.


   Satu kejadian berlaku dan kami pun tak bertemu lagi. Kejadian itu juga berlaku atas kesilapan aku juga. Atas kejahilan aku yang langsung tak pandai menghargai seseorang. Entahlah. ingin aku tatap gambar dia, tiada satu pun. Walaupun hakikatnya kadang-kadang ada terlintas teringat pada dia. Semoga dia bahagia hendaknya. Amin.


   Biarlah, semua yang berlaku sudah jadi kisah lama dan teladan dalam hidup aku. Sekarang aku lebih bahagia dengan kekasih yg lebih memahami hati aku... Sebutir bintang yang aku takkan curang utk disinarinya. :)


---Lantaklah, bukan ada orang baca blog aku pun... lalalalaaaa~~~---

3 comments:

Edy G-Minor said...

ku silap di situ. aku baca !

hahahaaaa. terserlah khuzz.

Khuzz said...

hahhaaa... ada org baca ke? malu lah aku...

Anonymous said...

hahaha....