Friday, March 25, 2011

Contra : Game paling legend...

   Mungkin ada segelintir yang tak pernah main game Contra ni. Tapi bagi baya-baya aku, game ni memang legend. Memang true. Sebuah game yang old skool menggunakan konsol 8-bit game. Sekarang mungkin susah nak jumpa walau harfiahnya konsol game 8-bit ni masih ada kat rumah aku. Kadang-kadang kalau balik kampung pun boleh bergaduh sebab main konsol 8-bit ni walaupun orang lain sekarang dah main PSP bawak ke hulur ke hilir.
   
    Dulu masa form 2, dapat biasiswa. Inilah benda pertama aku beli dengan duit biasiswa tu. Padahal tulis borang masa nak mintak buku bank : nak beli buku dan keperluan sekolah. Masa aku beli, harganya RM55 lepas tawar-menawar. Bangga kembang hidung bila ada game sendiri.


Sekarang dah belas-belas ringgit.
   Konsol ni guna tape, tak macam PS, PS2, PS3 yang gunakan CD. Gambar pun kotak-kotak. Tapi masa tu mana ada semua tu lagi. Game ni dah kira paling canggih dah pada zaman tu.

   Banyak game dah aku main guna konsol ni. Tapi game paling berbekas dalam hati dan sanubari aku ni ialah game yang menguji ketangkasan dan kehebatan berfikir secara kreatif dan kritis. Game yang menunjukkan jiwa lelaki seseorang itu. Tak lain tak bukan. Game Contra edisi pertama :

Setailo gila mukadimah game ni
   Game ni keluaran Nintendo. Boleh dimainkan dengan dua orang pemain. Pemain pertama seluar biru, pemain kedua seluar merah. Tapi bagi aku yang memang tahap dewa ke-7 powernya, main sorang pun takkan mati. Karekter utama bermula di hutan dan perlu menyelamatkan dunia. Ada 8 stage semuanya :

Stage 1 : Jungle
Stage 2 : Base
Stage 3 : Waterfall
Stage 4 : Base II
Stage 5 : Snow White
Stage 6 : Energy
Stage 7 : Hangar
Stage 8 : Alien's Lair

   Kalau korang noob, stage 1 pun dah game over agaknya. Hahahahahahaaa.. (Gelak biadap dan bongkak). Kalau aku, entah dah berapa ratus juta kali aku habiskan kelapan-lapan stage, tapi masih ghairah untuk main lagi, lagi dan lagi. 

   Sekarang Nintendo dah letak game ni kat website mereka dan boleh dimainkan secara online. Kalau nak main, klik kat bawah ni tapi dengan syarat laptop/pc korang kena ada java.


   


Ni dia lagu yang aku dengar tiap-tiap hari.







Ok.. sekarang aku nak main game ni. Jangan kacau aku!!

11 comments:

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Oh my god...I miss the aliens lair. hangar...rindu dapat peluru S yang kuar bebanyak peluru sekali gus kalau tembak...hahaha. And i suka intro music dia...(walaupun agak lame bg sesetengah org)

Khuzrin Kamarudin said...

betol2... hahhaa... stage 7 (hangar) paling susah sebenarnya... hahaha...

Apalagi... lampiaskan sahaja rindu mu itu dengan melayan semula game lagenda ni...

Edy G-Minor said...

ini legend tahap dewata raya ni khuzz. first aku main masa umor aku 8 atau 9 tahun kot. dulu2 mmg noob gampang. tp, lepas nintendo refresh balek game konsol ni masuk gi nintendo ds, mmg terer gampang mak aih. tak sia-sia latihan bertahun2. kahkahkahkah.

Khuzrin Kamarudin said...

Hahahaa... benaran tu.. aku memula main kat rumah makcik aku.. ye ar.. rumah sendiri takde konsol ni.. dah dpt beli sendiri baru ar main kat rumah sendiri sambil ajak member2 lain... hahahaa..
sekarang.. sapa nak celen aku habiskan dalam masa terpantas? muahahhaaa...

Nursyafiqah Yahya said...

hehehe... game kesukaan bila pasang tips dekat playstation...
saya suka main game ni bila seting yang ada 30 nyawa tu.. lambat siket nak mati!!! hahaha...
masa tu, barulah saya & adek saya..
terasa yang diri ni penyelamat negara...
huhu... walau pon,.. dalam game..
haha!

Khuzrin Kamarudin said...

Hahahaa... guna 30 nyawa masa mula main dulu.. sekarang pakai 3 nyawa sudah.. ngehehehe..

Nursyafiqah Yahya said...

wuahahahaa...
hebat ek.. main 3 nyawa... itu orang yang dah jagoh main contra...
mesti tak mati-mati kan???
hahah!!!

ms.etyEtot said...

aku penah main game nie ! seyes best !!!

mane tah game nie mama aku taruk...
=p

Khuzrin Kamarudin said...

fika : mati sekali tu ada ar.. hehhee..

Ety : mama kau nak kau belajar.. kau time sekolah asyik main je tau.. kehkehkeh.

Alan said...

aku dulu suka gile game ni..tapi dia ada chest..boleh ambik nyawa kawan hahaha

zalizalu said...

pergh.. ko ni.. oldskol bro~! kalah aku