Tuesday, April 26, 2011

Taktik dan teknik meniru ketika peperiksaan akhir...

   Sekarang ni merupakan musim-musim peperiksaan akhir bagi pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi baik kerajaan atau swasta. Ketika ini ada pelajar-pelajar yang sibuk menelaah subjek pelajaran masing-masing. Senang cerita tengah sprint di saat akhir ar. Kali ni aku nak share sikit pasal teknik dan taktik meniru peperiksaan. Ya lah. Meniru kan antara asam garam yang mewarnai dunia-dunia peperiksaan. Sedangkan zaman dinasti Yang, ada yang meniru ketika peperiksaan untuk mencari pegawai di raja (ahhh betul ke tak, abaikan). So apa lagi? cekidaut...


Handset sebagai penghubung.


   Dunia semakin maju seiring dengan gadjet-gadjetnya. Henset juga merupakan gadjet yang semakin berkembang pesat kemajuannya. Namun begitu, kemajuan tersebut seharusnya dimanipulasikan dengan baik oleh pelajar-pelajar yang pemikirannya berorentasikan inovasi. Ada dua cara nak gunakan handset sebagai medium meniru ketika peperiksaan akhir ini.

   Pertama : Tulis nota dalam save item SMS. Ataupun ambik gambar nota-nota terus save dalam handphone. Cara nak baca nota ini ketika perperiksaan ialah ketika pengawas peperiksaan sedang leka berbual hal AF di belakang. Para peniru perlu berani mati ketika ini. Ketika tangkap. mati.

   Kedua : Suruh kawan yang tak ambik paper masa tu, standby kat rumah dengan buku teks. Bila si penjawab dah stuck, segera lah ke tandas, hantar mesej kepada member yang kat rumah. Member tersebut dapat je, terus cari jawapan dalam buku teks tadi. Semua operasi ini harus dilakukan bawah 5 minit untuk mengelakkan para pengawas peperiksaan curiga dan was-was.


Nota dibalik slip peperiksaan


   Slip periksa perlu dibawa sebagai bukti si pengambil kertas ini meengambil kertas yang betul. Untuk mangadaptasi teknik ini, memerlukan keberanian tahap dewa ketujuh. Hal ini kerana slip periksa itu cuma sehelai. Macamana nak selitkan nota dibelakangnya. Ada tekniknya. Jangan ingat MLM sahaja ada teknik jadi kaya. Caranya, serta-merta masuk ketika pelajar lain berpusu-pusu ingin masuk ke dewan. Biasanya akan ada pak guard menjaga pintu dewan. Tapi kalau dah ramai-ramai masuk, mana sempat dia nak tengok sorang-sorang.

   Dah masuk terus ambik tempat duduk. Biasanya kertas soalan dan kertas jawapan dah tersedia atas meja. Sejurus sahaja duduk, terus selitkan nota tadi dibalik kertas-kertas soalan tadi. Tadaaaa... Sudah ada jawapan di kertas soalan anda. Natijahnya? Menjawab soalan dengan senyuman. Kehkehkeh...


Nota di tandas


   Untuk mengaplikasikan kaedah ini, para peniru perlu meletakkan nota lebih awal dari waktu peperiksaan yang dijadualkan. Datang awal ke dewan, pergi ke tandas dan letakkan nota di balik tangki tandas jamban tu. Kemudian keluar semula ke tempat orang berkumpul dengan perasaan yang tak berdosa dan muka innocent macam tak de apa-apa berlaku.

   Masa peperiksaan berlangsung hampir satu jam dan anda sudah ketandusan jawapan, pergilah toilet di mana nota yang telah anda selitkan. Proses membaca nota ini harus dilakukan bawah 5 minit. Merbahaya kalau kentoi. Kehkehkeh...


Tulis nota di tapak tangan


   Ini merupakan salah satu teknik yang paling mengarut tapi masih ada yang aplikasikannya. Bayngkanlah, tapak tangan kita tu besar mana untuk di tulis nota. Tapi ada jugak yang gunakan teknik ni.

   Cubalah perhatikan sekeliling anda sewaktu menunggu detik untuk masuk ke dewan peperiksaan. Mesti ada tangan yang penuh dengan tattoo. Tapi bukan tatto naga atau harimau, tattoo tersebut berunsurkan tulisan semata-mata. Takpelah, sedikit sebanyak pun membantu dalam menjawab paper. Ya dak? Hikhikhik...


Study dengan tekun dari awal semester
  

   "Ini bukan meniru wahai Sipot."

   Memang lah, ini adalah kaedah paling bagus dan mendapat berkat. Meniru kalau dapat A+ pun, tak berkat ya dak? Bayangkan korang dapat jawatan bagus dengan result meniru, sampai bila-bila pun hidup di penuhi serba salah. Tak bagus meniru tu, dapat duit PT, Mak bapak tanggung bukan ratusan tapi ribuan, semata-mata untuk kita berjaya.

Dalam perjalanan mencari konklusi,
Sebuah perjalanan penuh duri,
Kau harus berkolabrasi dengan hati,
Kau perlu kuat menentang provokasi...


Semusim berjalan penuh cerita,
Ada perang sudah disedia,
Jangan kau tewas.!!
Ini cuma sebuah aturan...
Aturan yang dicipta sengaja...


Jadilah kau armada,
Jadilah kau prajurit,
Jadilah kau kesatria,
Jadilah kau pahlawan,
Jadilah kau pendekar,


Berpencaklah penuh gaya,
Semoga kau menang dijulang gembira....=)

   Akhir kata, aku ucapkan selamat menjawap soalan peperiksaan akhir ini dan memperoleh keputusan cemerlang, insya-Allah...


Ini bukan pengalaman aku, aku mana pernah meniru....


Pemberi dana :


  


37 comments:

IQ = Iez Qis said...

semalam exam tulis kata kunci utk formula kt tgn, bila buke kertas soklan, skali ad plak formula kt stu...sia2 je tulis, baek tulis formula laen..haishh~

encHIx laNDax said...

landax selalu tulis dalam kertas kecik,yang boleh dilipat,selitkan dekat pelipat lengan baju~hehehe

Farhana Jafri said...

haha dh lme xmniru sbb tekun blajar tp klau mcm kuiz or mid term, tiru je sbb nk skor mrkh bnyk2.. ha3

jemput singgah ANASAURUS :)

GreenAppleKu.com said...

nak kena g tahu cikgu ni..ada org buat tutorial meniru..hehe..

cik ziqa said...

hehe, exam besar ta berani nk mniru . lau test, biasa la . HAHA .

letak bawa meja je nota . lec nmpk, tapi buat2 ta nmpk . grr ~

farah syahidah said...

klau test, okay lagi nk tiru, final, gegau pale lutut, nk tiru..

miera azzudin said...

yang last 2 yg paling bagus..huhu

Adahunny said...

semua yang dinyatakan diatas aku pernah buat..hak3..jahat giler

OreO HitaM said...

Aku dulu tak buat benda2 ni semua (sambil cross kat belakang)

siti aida said...

tak baik meniru...hehehe. (mcm tak penah buat lak an)

♥sophie♥ said...

jgn jgn ! tak baik,, no no no,, HAHA :P

ira-yoshida said...

bahaya lah tips kamu ni..

hoho

elinADNAN said...

perghh dasyat punye tips!!!

Makbed said...

henpon tu buleh bawak masuk exam ke? nak sorok kat mana plak?

kusiberjalan said...

ahahhaa! zaman jahiliah meniru dengan penuh extreem mase sem 5 jer..giler kental huhuh

DaK CoMoT said...

comot mana penah tiru2 neyh..aishhh...hahaha ok tipu..penah tiru...sobsobsob tp skang dah insap ok..ngee~~

nurayunni said...

haha....dah terlamabt tips nie..

Shamsuddin Amin said...

ak pon x pernh tiru2...
jeling2 ade la... hahaha

Santan berlada : bowling : sejarahnye...

aQimie Ceplos said...

ko ni.. senior yg mmg patot di contohi.. ahaha!! KANG Kalau kantoi,, huis. tak seberani aku nk bwt cam tu. kecut telok! ahah

ain hamiza said...

alamak.. cam ne awak tau saya bwk nota dlm tandas niee??? haahaha.. kantoi sudaa~~~

Ifti Larina said...

haha sipot i like point last sekali. setuju 101%!! hehe hari last spm tahun lepas selmber je bawak masuk henset. hehe bukan nk meniru pun. dah nak habes spm masa tu. kikiki

Cik Bucken said...

pakai toyoolll laa =P

HASH said...

1st time nk bwk note msok final, da tu nyris terkantoi, kua2 toilet skali lec kt sinki tu. bwt2 innocent. da ah combine note mmbe2. sian kt mmbe, sbb ak tak dpt tiru. HAHAHA. ape2 pon, brjaya lulus wlau tak meniru !

hantu said...

hahaha..semua2 keje ni bese dilakukan waktu sekolah dulu, ekekeke

ps: da follow blog kamu.

not irene said...

ada ada je kamu bagi idea ye,

kamu boleh singkap rahsia saya berjaya dapat A- secara purata di sini

jemputlah singgah blog saya

10 tips terbaek di universiti

Lizzie Yasmin said...

kagum dengan petua meniru kau.. nasib baik aku tak kene amik exam.. huhuhu

~nadyahoney~ said...

bkn sekadar ckp kosong ni tp boleh jadi pengajaran tuk bdk2 yg xtau

Heaven said...

Meniru.. Heehe..

''Dalam perjalanan mencari konklusi,
Sebuah perjalanan penuh duri,
Kau harus berkolabrasi dengan hati,
Kau perlu kuat menentang provokasi...

Semusim berjalan penuh cerita,
Ada perang sudah disedia,
Jangan kau tewas.!!

Ini cuma sebuah aturan...
Aturan yang dicipta
sengaja...

Jadilah kau armada,
Jadilah kau prajurit,
Jadilah kau kesatria,
Jadilah kau pahlawan,
Jadilah kau pendekar,
Berpencaklah penuh
gaya,
Semoga kau menang
dijulang gembira....=)''

suke sajak ni... Nice.. ;)

SnowladieS said...

pengawas peperiksaan tu..smpai sy msok tndas pun dia masok skali! pfftt =.=

chemay said...

eeh..
ape niee
*buad muke inesen*
hahahha
byk yg penah buad =__="

CintaZulaikha said...

woit org surh blajo, bukn surh meniru..ciss..kihkih

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

oo jahat ye sipot ajar org meniru.. jahat yeee... sekeh kang

wannurfazrini said...

aku pernah buat ni Nota dibalik slip peperiksaan tp kat kertas kajang laa. salin formula last sekali aku sndiri tak paham apa yg aku salin. kahkah. sadissss!

Pijahh' de-Arr said...

ececeee..ko tak prnh meniru tipulahh..~
hhahha~~

meowwmania said...

hebat btl tips2 tu huhuu...

Amirrah Zawani said...

pernah tiru tp mmg jarang la. sebab takut.. tu pun masa dgree masa diploma tak penah.. huhu!!! tp kawan pernah cerita dia siap tulis kat baju lagi time SPM.. adeh laaaa =_=

Amirrah Zawani said...

pernah tiru tp mmg jarang la. sebab takut.. tu pun masa dgree masa diploma tak penah.. huhu!!! tp kawan pernah cerita dia siap tulis kat baju lagi time SPM.. adeh laaaa =_=