Thursday, October 13, 2011

Kata Penguat Tahap Konkrit...

   Selamat kembali ke blog serba hitam ini. Ya. Berdirinya saya di sini, adalah kerana ingin menyampaikan sepatah dua kata. Terima kasih semua kerana terus menerus menyokong saya dalam arena memblogkan diri ini. Sesungguhnya, blog inilah yang menjadi perantara apa yang berpisat-pisat dalam kepala hotak saya ini, untuk di sampaikan kepada pihak umum.


   Ya. Lupakan intro serupa tahi itu. Sekarang ni kita beralih kepada topik pembelajaran kita yang selanjutnya. Dan sejak bila pulak aku ada anjurkan sesi pembelajaran? Ok. Abaikan lagi.


   Dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, ada diajarkan tentang kata penguat. Di mana setiap kata adjektif akan ditambah "Paling", "Terlalu", "Sekali", "Nian", "Sangat".


   Ok. Itu untuk SPM Bahasa Melayu. Bagaimana pula dengan Kata Penguat Tahap Konkrit? Bunyinya agak kritikal. Ya. Memang kritikal. Sebab ianya gabungan Kata Penguat dengan luahan perasaan. Boleh juga digunakan untuk kata penyamaan. Sekarang kita kaji gambar di bawah :




kredit ada kat tepi gambar, aku malas nak telengkan kepala nak baca  link tu.


Saripudin : Pergh! Besar gilee!
Botak : Mak aih! 'Bengkak' gile babi!
Supardi : Fuhh! Dapat ni, untunglah sial!
Daniel Ruzlan : Pu**mak gile pemikiran korang ni?
Cikgu Suraya : Kalau ai punya macam belon ni, beruntung yu! Mesti lagi ramai 'Amir'. (tak faham pergi Google-Cikgu Suraya, bukan susah)

Anip Masa'ud : Toilet ada orang tak weh? <--- ini bukan ayat penguat tahap konkrit.




   Dapat tangkap tak di mana dia kata atau ayat penguat tahap konkrit? Tak dapat lagi? Takpe. Takpe. Aku tak kisah. Mari kita beranjak ke contoh yang lain. Jom Jom Jom!!


Kepenatan

Jepri Jantan : Penat macam anjing buat assignment ni. Yang sorang tu pulak boleh berdating di waktu kritikal macam ni. Tahi!
Juzaili Supian : Kerja dahlah tahap seekor lembu, dapat gaji ciput. Haramlah aku nak kerja sini lagi. Ptuih!
Anis Chomeyl : Penat nak mati jalan-jalan pusing town ni ek?


Ketidakpuashatian

Mustar Sarip : Perangai kau ni macam lahanat kau tau tak? Sewajarnya wajah kau dah terima tangan aku ni!
Degawan Bedol : Apasal celaka sangat member kau tu? Datang rumah ni tak reti nak senyum?
Nina Alina : Macam varvi la pihak atasan ni tau. Semuanya salah. 


Kepuasan

Sulian Kadir : Puas gilee babi semalam main futsal dua jam.
Supa'at Abu : Lagi best masa aku dapat tackle si Saripudin. Main macam setan dah semalam aku tengok.
Kamalia Pian : Best gila tenuk semalam dapat tengok abang hensem main futsal. Weee~~


   Amacam? Nampak tak bagaimana penggunaan Kata Penguat Tahap Konkrit ini dengan cara yang betul dan efisen? Bagi yang lelaki, agak terbuka sementara yang perempuan yang terkenal dengan sifat lemah-lembut, maka bahasa yang digunakan agak bertapis dan sopan.


   Macam ni kita boleh kata orang Melayu merupakan bangsa bersopan-santun dan berbudi bahasa? Tolong fikir dua kali.

Sekiyan....




5 comments:

MaiRa QuEeN said...

macam2 ada..

Abang Zam said...

sipot
haha

Tasha said...

bahasa skrg kot,ape de hal...haha

Miss Dolce and Gabbana said...

haha.memang kuatlah.Aku mula tak faham sbb baca sepintas lalu by then ulang lagi baca baru dapat tangkap.haha

Eyka said...

keh keh keh..gua bru je bce entri ni kat sarkasis! :D

nice one siputt! hahaha:P