Wednesday, January 18, 2012

Perihal Filem Malaysia...

   Mari kita pecah panggung. Cerita terbaru masa kini. Dijamin cerita aksi komedi ini terbaik. Mari tonton beramai-ramai. "REMPIT CINTA"

"Woi. Jomlah tengok cerita ni. Macam best je." Kata Sharipudin kepada Azmi, teman serumah merangkap teman sekuliahnya sebaik menonton promo filem tersebut.

"Der! Macam best je cerita ni der. Ada motor jempol tu." Buncis mengajak Halim, yang sedang men-nyetting motorsikal kapcai EX-5 sebagai persedian perlumbaan di malam minggu.

"Yang. Jomlah tengok cerita ni. Best. Macam kelakar je tengok iklannya." Hariyani cuba memujuk zainol walaupun dia tahu Zainol bukanlah penggemar filem.

"Amir. Jom tengok cerita baru ni. Macam bestlah." Cikgu Suraya memperlawa anak muridnya menonton filem di wayang sebaik tamat sesi pembelajaran Matematiknya.

     Sesi menonton wayang "REMPIT CINTA" Sebaik keluar.

"Puih! Aku ingat best sangatlah. Entah apa-apa punya cerita entah." Azmi marah kepada Sharipudin kerana hampir dua jam masanya terbuang.

"Best gila syial cerita ni der. Hahaha." Buncis mengiyakan pendapat Halim.

"Dah agak dah yang. Sekali lagi cerita mengarut yang kita tengok." Zainol tak puas hati membebel terhadap teman wanitanya.

"Ah. Peduli apa cerita tak best. Yang penting aku dua-dua dengan Cikgu Suraya. Hikhikhik." Amir sekadar berbisik dalam hati sebaik mendengar rungutan penonton-penonton lain.

***********************************


   Sebagaimana tulisan aku sebelum ini, selain cerpen mengarut, aku sering mengutarakan pendapat dan pandangan dari sisi seorang aku sendiri menggunakan tulisan aku sendiri. Mungkin ada yang tak setuju dengan pendapat aku, ataupun tak setuju dengan cara penulisan aku. Itu hak masing-masing. Aku tak larang. Aku tak halang. Nak layan atau tak, suka hati. Jadi, pedulikan intro macam tahi aku ni. Kita terus ke fokus utama kita. Filem Melayu.

   Ramai blogger memilih untuk buat review filem-filem yang mereka tonton di panggung wayang sambil meletakkan gambar mereka pegang popcorn, makan mekdi atau kepsi. Tapi aku memilih untuk buat review terus semua filem melayu. Bukan semua sebenarnya, tapi hampir kesemua.

   Hampir kesemua cerita Melayu memaparkan plot cerita yang sama walaupun masa press confrence si pengarah beriya-iya mengatakan cerita baru mereka terbaik.

    Kalau cerita romantis/drama : Mesti ada keluarga kaya, accident, hujan, paparazzi gambar, cinta tak direstu keluarga, penyakit orang kaya. Mana ada diorang kena kurap.

   Kalau cerita aksi : Rempit, kereta drift jalan basah, jalan KL yang sedia maklum sibuk boleh jadi lengang siap ada daun kering, gaduh-gaduh tak banyak yang real.

   Kalau cerita komedi : Lawak hambar rempit yang langsung tak lawak. Macam haram tapi rempit minat. Tu pasal dialog dorang rempit banyak guna.

   Kalau cerita seram : Banyak konspirasi paranormal dah boleh diramal dipertengahan cerita.

Kesemua genre cerita juga akan meletakkan aksi ranjang sebagai pelaris terbaru cerita masa kini. Nampak? Plot yang hampir sama. Jalan cerita dah boleh dijangka. Sama macam tengok Youjizz. Ending tetap sama. Sama ada pancut dalam atau muka.

   Tapi kenapa cerita-cerita melayu ni tetap mendapat sambutan? Formulanya mudah. Biar cerita sampah, asalkan pelakonnya top. Pelakon kacak, badan tegap, muka jambu, pelakon cantik, body lawa. Aku berani kerat jari, cerita Ombak Rindu takkan box-office kalau pelakonnya pelakon pertengahan. Walaupun pelakon tersebut mampu berlakon dengan baik.

   Promo cerita jugak biasanya gempak gila. Tapi ceritanya hambar.

   Sampai bila agaknya industri perfileman kita nak jadi jaguh kampung? Kita tengok negara yang bukan pengeluar filem. Thailand dengan Ong Bak, Tom Yam Goong, Queen Of Lanksuka yang boleh tembus pasaran antarabangsa. Jepun dengan Crow Zeronya. Perancis dengan Son of the Windnya. Ada cerita dari Brazil, aku lupa tajuknya, tapi memang stylo ceritanya.

   Atau Slumdog Millionare. Tak perlu lawak hambar rempit. Tak perlu aksi ranjang. Tak perlu lumba kereta atas jalan raya bandar yang kosong. Tapi awardnya?

   Bila agaknya cerita Melayu nak keluar dari tipikal plot cerita yang sama ni ek? Keluarlah modal sikit, kata dah kaya sangat denga kutipan box-office tu?

   Aku berkata macamni bukan sebab aku ni bagus atau nak tunjuk bagus. Tapi aku jugak penonton. Ada hak untuk menuntut, berharap adalah produser filem sanggup mempertaruhkan nasib dengan keluar dari tipikal Melayu ni.

   Bukan takde cerita Melayu yang best, tapi tak banyak. Yang aku pelik, yang hambar tulah yang box-office.
Apa-apa pun aku tabik KRU Studio tak berhenti berusaha.

Itu sahaja. Babai....





5 comments:

Ayu Azuri said...

Kau pun suka Ong Bak kan ?

Kau tahu , aku lagi suka kalau cerita tu sempoi tapi padat dengan mesej. Kat Malaysia ni, aku cuma tabik pada Almarhum Yasmin Ahmad je. . Filem-filem dia memang terbaik kalau nak dibandingkan dengan filem orang lain . . Kan ?


p/s: beb , jom turunkan shoutmix tu . tukar yang lain yang free. . hehe

syirah rasid said...

ha betol dh lama jugak rasa camtu. semua cite melayu mengecewakan pas tgok kat panggung, memangla kena support, tp sampai bila kan?

:kadang2rasarugibelitiketkatpanggungsebabtengokcitemelayu:

Rtp Farra Arisha said...

indeed, i sometimes agreed on what you said. hampir kesemua sinopsis filem sama and it's all about love, comedy, horror, and no longer challenging scene like hollywood and bollywood crews did! konklusinya adalah they're all still at the same thinking which is all theirs can be predicted by everyone out there...sometimes they should show off what the pure power of the film world of malaysia...di samping itu, bina dan cipta energi yang tersendiri untuk mengembangkannya lagi...

Raden said...

aarrgghhh..bencinya watak lelaki yg suke maki hamun gf die..benci!! puuihh

Aween Md Zahir said...

tang slumdog millionaire tuh aku setuju sgt :)