Wednesday, January 2, 2013

2012 : Sebuah "Kiamat" untuk sebuah lagenda...

   Menurut kalendar kaum dan puak Mayan, 2012 merupakan tahun terakhir untuk umat manusia menikmati keindahan dunia. Dek kerana kata-kata dari puak tersebutlah, banyak kaum-kaum lain yang percaya dan berpusu-pusu menyediakan kelengkapan dan persiapan paling rapi untuk menghadapi kemusnahan maha dahsyat seperti yang diramalkan oleh mereka. Segala kubu, kediaman bawah tanah, makanan, minuman dan perempuan disediakan secukupnya.

   Namun begitu, nyatalah ramalan tersebut hanyalah palsu bilamana 2013 menunjukkan muka sekaligus menjadi topik paling kelakar untuk dibualkan untuk tahun-tahun mendatang.

   Arakian, di sebalik kerakusan umat manusia menceritakan tentang kepalsuan ramalan tersebut, terdapat ramalan yang benar-benar berlaku untuk tahun 2012. Ya. Puak Mayan tersebut sebenarnya meramalkan sebuah pasukan kelab bola sepak yang power bakal di "kiamat" kan pada tahun 2012.

   Kelab yang dimaksudkan ialah Johor FC. Ha. Sebut je Johor FC segenap penjuru negara tahu pasal kelibat kelab indie ni. Indie? Errr... Maksudnya berpengurusan kelab. Seratus peratus kelab tanpa perlu mengharap dana kerajaan negeri untuk membangun dan menjadi power.

   Tak perlulah disenaraikan siri pencapaian yang diperolehi kelab ini contohnya : Top 4 untuk 3 tahun berturut-turut. Layak ke AFC Cup selepas Selangor menarik diri (mungkin Selangor takut. Mungkin ok? Mungkin). Sampai ke separuh akhir Piala Malaysia untuk dua kali. Menang Anugerah Kelab Terbaik 100Plus. Lahirnya Nurul Azuan Roya, Daudsu, Eddie Helmi Manan.

   Benar. Kejayaan Johor FC tidaklah segempak mana-mana pasukan dalam Liga Malaysia. Tapi kalau dilihat, Johor FC berjaya tanpa perlu sokongan politik. Tanpa perlu jalan pintas. Tanpa perlu "cheat" untuk mencipta nama dalam Liga Malaysia.

   Tapi apakan daya. Bola sepak ialah sukan rakyat untuk semua negara berdaftar FIFA kecuali Malaysia. Di Malaysia, bola sepak ialah sukan orang berpengaruh. Bola sepak ialah sukan politik. Bola sepak ialah sukan kerabat di raja. Dan kerana pegangan inilah, ada kerabat yang mengguna kuasa diraja untuk membuat bola sepak seperti kuda tunggangan permainan polo.

   Aku orang Johor. Tapi aku tak nampak sejauh mana niat untuk merakyatkan bola sepak di Johor. Pasukan kelab yang perlahan-lahan membina nama dibaham sesuka hati. Pemain pasukan yang tak power boleh apply GiatMara, jual kebab Malinja ataupun jual Otak-otak Kempas. Aku yakin pasti, kalau 10-15 tahun lagi Johor FC diberi ruang, mungkin waktu itu Johor FC merupakan pasukan yang paling dikenali di rantau Asia setaraf dengan Pohang Steelers, Muangthong United, mahupun Ulsan Hyundai. Mungkin waktu itu Johor FC merupakan skuad pengacau untuk pertandingan taraf Asia. (Itupun kalau FAM sedar yang AFC takkan benarkan pasukan dari negara yang liganya diselenggara persatuan bola sepak negara bermain untuk Liga Juara-Juara Asia.)

   Aku orang Batu Pahat. Lahir di Batu Pahat tapi aku langsung tak boleh terima ideologi yang digunapakai untuk menaiktaraf bola sepak Johor. Hanya dua pasukan untuk mewakili Johor? Hanya 46 orang yang boleh mewakili Johor mewakili lebih 5 ratus ribu rakyat Johor. 

   Pembelian secara borong macam beli kain dekat Jakel. Dekat mana rasionalnya sebuah pasukan itu ada kelas? Macam Manchester City, apa kita akan memuji Manchester City kalau nak dibandingkan dengan Manchester United? Errr... tapi saya orang Chelsea. Harap Maklum.

   Berbalik isu asal. Ok. Aku ada berkawan dengan rempit-rempit di Johor. Tapi sepanjang aku berkawan dengan diorang, jarang sangat mereka mengupas isu Johor FC, berbangga dengan Johor FC atau menceritakan tentang hebatnya Johor FC. Tapi, sebaik idea pembelian secara borong di keutarakan, terus menerus mereka mengaku penyokong Harimau Selatan. Jengking? Apa tu Jengking? Begitulah pertanyaan mereka sebaik aku bertanyakan perihal Jengking. Kalau tanya pasal JKid lagilah diorang terus tukar topik pasal kaberator motor.

   Jujur aku akui, semua idea penjenamaan bola sepak di Johor semuanya baik. Cuma bilamana Johor FC dibaham serakusnya, aku jadi tawar hati. Aku jadi terkilan. Aku jadi sayu. Aku langsung tak bernafsu nak jadi salah sorang penyokong Johor. Biarlah aku sorang je orang Johor yang tak suka tim Johor. Kalau betul pun aku nak sokong Liga Malaysia, baik aku sokong Negeri Sembilan. Sebab ada sorang lejen Johor FC dah pindah main kat situ. Hihihi.

   Semoga orang Johor sedar yang bola sepak Johor bukan untuk mereka. Tapi untuk puak tertentu. Semoga orang Johor sedar, dulu Pahang pun pernah guna kaedah sama untuk memartabatkan bola sepak mereka. Tak faham? Pergi merempitlah orang Johor. Time bola, engkorang konvoi ramai-ramai, tengok bola dan baling botol.


   Enjut Lebah Enjut! Semoga rohmu tidak berlegar-legar menuntut keadilan. :'(



Sebuah cerita yang pernah aku tulis hampir setahun lepas : Cinta Untuk Lebah

19 comments:

jKinG said...

Bila berjaya mari menari melihat lebah terbang tinggi.

Penyokong Baju OREN said...

Kawan sedih... kita hanya boleh bagi pendapat... tapi untuk laksanakan pendapat penyokong orenji... tak semudah yang disangkakan. Lebah memang dah terbang tinggi... konsisten.

Anonymous said...

mcm bukan org johor je yg tulis..meroyan x kene tempat..ko xnk sokong johor dt ko pnye pasal! ramai lg nk sokong!!!

berteromber said...

pernah buat entri pasal ni...

http://berteromber.blogspot.com/2010/10/si-lebah.html

dan ini...

http://berteromber.blogspot.com/2012/11/this-is-our-year.html

Anonymous said...

Hi to every body, it's my first visit of this webpage; this web site consists of awesome and truly good material in support of readers.

my web blog ... loans for cars with bad credit
Feel free to visit my blog post :: how to buy a car,buying a car,buy a car,how to buy a car bad credit,buying a car bad credit,buy a car bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,bad credit car loans,car loans bad credit,auto loans bad credit,bad credit auto loans,buying a car bad credit loans,bad credit loans cars,buying a car and bad credit,how to buy a car on bad credit,buying a car on bad credit,loans for cars with bad credit,auto loans for bad credit,buying a car with bad credit,how to buy a car with bad credit

Anonymous said...

Right here is the right website for anybody who really
wants to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to
argue with you (not that I really would want to…HaHa).

You certainly put a fresh spin on a subject that has been discussed
for decades. Wonderful stuff, just wonderful!

Feel free to visit my blog post ... buying a car
My site :: buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

Anonymous said...

I could not refrain from commenting. Very well written!

Also visit my web blog - buy a car
my site :: buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

Anonymous said...

If some one wants to be updated with hottest technologies afterward he must be go
to see this web page and be up to date daily.


my site ... buy a car

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

tyka said...

boring dengan pergaduhan.
isk isk

http://sitiatikah.com

Anonymous said...

Additionally, it resulted in skin irritation at the site that cleared after two days of
treatment with over-the-counter antibiotic ointment.
I have sideburns and I even them out quite nicely with the
regular razor that I use (which is not a Fusion any longer).
Thus, the first wave, we go to New Hair Trimmer Remington R7130.


Feel free to visit my homepage: ictact.net

Anonymous said...

Michaels Crafts Store has some great foam
visors made by Creatology Brand or you can purchase
foam visors at any craft store near you. You could substitute a cheap plate for the charger.
I have many such items on the front of my fridge and I have always struggled with
powerful magnets that didn't take up too much space.

My homepage ... michaels arts & crafts online application

Anonymous said...

Add spices appropriately: If you are using whole spices (recommended), add them
at the beginning of cooking. Treat your family to
delicious, easy-to-prepare Italian beef sandwiches. Consumer Product Safety
Commission (CPSC) is still interested in receiving incident or injury reports that are either directly related to this product recall or involve a different hazard with the same product.


Also visit my site ... crock pot meals with chicken

Anonymous said...

This breast enhancement exercise should be repeated a few times a day:.

Because if you will not do these two, then all your efforts in building great muscles will
become useless. Preventing repetitive stress injuries through exercise will also help prevent this kind of problem on the job.


Here is my blog fastest way to gain muscle naturally

Anonymous said...

One minor drawback is that the radiator does get quite hot.
Keep all combustible materials away from portable and space heaters.
We went through two space heaters before purchasing the Lasko 758000 Ceramic Heater.


my weblog ready aire heater core

Anonymous said...

Ι just likе the ѵaluable information you supply
on yοur articles. Ι will bоokmагk yοuг
web-ѕite anԁ check аgain hеrе fгequently.
I am slіghtly сertаin I wіll leaгn mаnу new stuff right here!

Gοod luck for the folloωіng!


Feеl fгee to νіsit my web page: long term loan lenders

Anonymous said...

Make sure your diet is a healthy one and you are getting lots of folic acid, leafy green vegetables, and are taking prenatal vitamins. Therapeutic massage, yoga, and acupuncture are some other types of natural treatment methods used to cure the problem of infertility.
http://pregnancyhelper.in

Anonymous said...

Additional Info Excuse for that I interfere … I understand this question. Write here or in PM.