Sunday, February 27, 2011

Dua Misteri Dalam Dua Hari Berturut..

   Ok, tajuk kali ini agak misteri. Misteri mengikut maksud umat melayu ialah pelik, ngeri, seram, seriau atau aneh dan seumpamanya yang tidak dapat aku cari sebutannya mengikut dialek setiap negeri. Tapi kalau mengikut maksud dalam Kamus Dewan Bahasa ianya bermaksud satu fenomena yang tidak dapat diterangkan secara teori atau idea ilmiah, kejadian aneh yang menyebabkan rasa ingin tahu. Itu yang dapat aku cari dekat Kamus. Kalau nak kepastian, cari sendiri.


   Kali ni bukannya kita nak bincangkan apa itu maksud misteri untuk kita mantapkan pengayaan bahasa dalam menjawab soalan karangan SPM Bahasa Melayu. Aku mengarang ni pun malam-malam. Sikit-sikit tu rasa meremang tetap ada dalam diri. Ok, Straight to the point, kejadian berlaku beberapa hari yang lepas berlaku dalam dua hari berturut. :


  Hari pertama :


   Entah kenapa aku rasa mengantuk sangat malam tu, jam pula baru pukul 12-1 pagi. Agak pelik bila rumah sewa yang di diami 8 orang, semuanya tidur awal malam itu. Cuma aku dan Puling yang paling lewat. Pukul 12 lebih kita panggil lewat? entah la. Aku yang dah mengantuk terus baring di ruang tamu rumah diikuti Puling. Sebelum tidur :


   "Sipot, kenapa awal sangat tidur malam ni?" Puling memulakan perbualan di malam hari sebelum tidur.


   "Entah lah, aku pun tak tahu"


   "Main PES jom seround dua" Puling cuba memancing kejantanan aku, PES merujuk kepada game bola sepak yang dimainkan menggunakan konsol PS2 di rumah kami.
  
   "Malas ar, baik tidur je". Aku pun tak tahu kenapa aku menolak cabaran Puling tu. Yang aku tahu nafsu mengantuk aku ni harus dilampiaskan segera.


   Sebelum tidur aku tengok Puling tengah reply mesej awek beliau. Aku nak mesej Cik Ila camne. Cik Ila aku tengah study berikutan nak menghadapi tiga test beliau yang berturut. Jadi aku cuma hantar SMS "Gudnite yang, study leklok. nak tido la, ngantok sangat"


   Lepas tekan butang "Send", tengok kiri, Puling dah hanyut dengan bahtera mimpi yang dia layarkan sambil tangan menggenggam kemas telefon bimbit miliknya.


   Aku pun tak tahu bila aku terlelap. Tapi tiba-tiba aku terasa sesuatu. Bila buka mata, aku rasa badan aku kejang, jari-jemari aku rasa mengerekot kebelakang, lidah aku langsung tak boleh bergerak. Aku cuba kuatkan hati baca surah yang terlintas dalam kepala. Kalau sebelum ni, cerita kawan-kawan yang mereka tak boleh bergerak, badan terasa dihempap adalah mitos, kini benda tu jadi kepada aku.


   Dalam aku mencuba gerakkan badan, aku dengar puling tanya "Pot, kau ok tak?"


   Aku cuba bergerak bila terasa semuanya kembali pulih, aku toleh ke arah Puling.


   Damn!! Aku nampak Puling tengah tertiarap sambil bunyi dengkuran merdu seperti bunyi traktor yang masuk gear satu nak naik bukit. Apa jadi ni? Arghhh!!


  
   Hari Kedua (Esoknya) :


   Petang, lebih kurang 5.30 petang. Aku mempersiapkan diri untuk main bola dekat Stadium Padang Bola Sepak Kampung Abdullah Segamat. Sempat jugak aku pergi panggil member-member lain untuk main tapi mereka sedang enak minum petang dan makan pisang goreng bawah pokok. Sah. Mereka akan menolak pelawaan murni aku ni.


   Jadi aku pergi sorang diri. Sampai padang je aku terus ke posisi wajib.


Posisi beliau bakal aku ganti sikit tahun lagi


   Aku pun tak tahu kenapa petang tu pemain pihak lawan main macam seladang. Mungkin kerana bengang banyak pecubaan mereka aku nafikan dengan selamba. Satu kejadian berlaku bila salah sorang pihak lawan menerjah tulang kering kaki kanan aku guna tapak kasut dia. Bayangkan bawah but kasut bola tu macam mana, bukan macam kasut bola jaring atau kasut skate board. tajam-tajam bhai. Singgah pulak kat tulang kering, memang menjerit ar aku. Tengok bengkaknya. Pergh.. besar giler, warna biru lagi. Keras je bengkaknya. Ni lah jadi kalau kita hebat+hensem. Tapi masih poyo lagi tu, terus kan permainan.

   "Takpe. Takpe. Ok je" jawapan macho terpacul dari mulut aku. Ni kalau gadis-gadis tengok. Mesti bersorak mereka sambil menyebut nama aku. Ok abaikan yang tu.

   Dia punya bengkak sampaikan nak start motor pun aku mintak tolong orang. Mana mungkin aku nak start dengan kaki yang superb sakit tu. Balik pun guna brake tangan je.

   Bila makin malam aku tengok kaki aku tu makin bisa sakitnya. Makin berdenyut-denyut. Nak urut tapi takut sakit makin melarat. Jadi aku ambik keputusan untuk biarkan sahaja susut sikit. Esok lusa baru lah pergi urut. Entah kenapa malam tu juga aku nak tidur awal. Pukul 11 aku dah mengantuk tahap dewa. Dan di sini lah misteri berlaku.

   Tengah aku tidur tu, aku mimpi ada satu kelibat yang urut kaki aku yang sakit tu. Aku tak pasti siapa sebab wajah pun tak nampak. Lepas je dia urut, sempat dia bagi nasihat jangan main bola untuk sehari dua ni. 

   Nak tahu apa jadi? Bila aku bangun je, aku terus jalan dan bengkak terus baik tanpa ada bekas pun. Macam tak pernah bengkak. Mustahil untuk bengkak sebesar itu akan baik dalam satu malam. Kalau ikutkan pengalaman sebagai pemain professional, bila bengkak macam tu memang ambil masa seminggu untuk baik meskipun diurut. Bila cerita kat kawan aku. dia cakap ada "akak" mula minat kat aku.


   Kurang ajar.

   Damn!! apa berlaku ni? Msteri? Apa pun. Alhamdulillah sebab kaki aku baik cepat.

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri.................... aaaaaaaawwwwwuuuuuuuu!!!!





18 comments:

fara aieda said...

alamak......agk2 cik ila ko kene kongsi ko ngn akak tue tak????
hehehehhehehe

Khuzz said...

Berani beliau? cik ila aku tu garang tawu? hahahhaaaa...

fAr0T said...

muahahahahhahahahahhahahahaha tu la len kali poyo2 hensem lg....
hambik ko setepek

Khuzz said...

Aik? apa salah aku? aku memang hensem kan? lalalalalaaaaa~~~~~

fAr0T said...

hahahahahahhahahah """""""hensem sgt2 weyh"""""

Khuzz said...

Thnks atas penghargaan suci anda itu... :)

MenTadAk!!! said...

salam....
whai saudara khuzz @ pot...
crite hri pertama tu...
xtau la ko kena mcm mne kn...
cume just nak share je...
kwan ade trbca stu story..
dlam paper la...
x ingat kluaran bile..
lme dah...
prasan x..
rmai org kte slalu kena tndih la ape la..
time tidur kn...
sbnarnye...
sume tu adelah reaksi bdn kite...
die mcm tndak blas dlm diri...
mmbuatkn bdan kite rest smentara...
or bak kte lain...
bdn kite memerlukan rhat seketika...
sbb trlalu pnat..
lbih kurg gtu la....
tpiu skirenye yg saudara pot kena sbaliknye...
brdoa lah pada siDia mnta djauhkan....

ok..

hri kedua plak...
hm...
kes tu agk msteri la kot...
yg tu aku x tau nak kte pe....
just kite sesama islam...
bnyak2 la brsngka baik padaNya...
InsyaAllah.....

wawan accessories said...
This comment has been removed by the author.
azreefa said...

mybe yg urut kaki kau 2 bakal bini kau....x nmpk muka an....???....hahahahhahahahha.....

Khuzz said...

Mentadak... yup... wallahualam atas apa yg jadi.. mmg tu yg aku fikirkan... yg pasal terdengar pertanyaan mmber aku tu pun... mungkin ada pnjelasan..

Pasal hari kedua tu... kalau dah Allah nak kaki aku baik... Alhamdulillah... :)

Khuzz said...

Azreefa : muahahahahaaaa... kau ni imaginasi trlampau la..

ms.etyEtot said...

woooooooooo..
misteri nusantara bhai !
now i realize bout u said *akak*..

ello aku bkn gadis 5 min ehhh!!
LOL =P

Khuzz said...

Hahahahahaaaa.., tau pun kau wahai gadis 5 minit... :P

d_tieah said...

Kusssss semangat..
Hahaha..
Giler citer ko ni..
Serius ke?
Cam tak percayalah plak aku dgn ayat2 akhir ko..
Huhh! Betul, mungkin pompuan tu bakali awek ko dan seterusnya jadi bini ko..

Entry Terbaru 1 : Antara Cinta Pengkid dan Gay
Entry Terbaru 2 : Sebenarnya Kita Sama-Sama Sombong

Khuzz said...

Serius laa d-tieah.. kalau tak... takkan aku cerita... hehheheee... jgn mcm2 kau... aku ni ada yg berpunya... lalalallaaaa~~~~

NURUL AINI NORAZMAN said...

housem8 mirul kan??
hahah~sebenernya tu jin belaan mirul nye keje,.hahahaah~=p

Khuzz said...

Muahahahhaaaa... beliau ada jin pulak...

aswadz said...

mungkin ada kuasa misteri yg "menjaga" anda...