Friday, September 23, 2011

Teori Konspirasi Di Sebalik Ramli-Manchester United...

   Baru-baru ini, Malaysia dikejutkan dengan satu berita tergempar. Bukan sahaja Malaysia, malahan satu dunia juga turut menerima satu kejutan yang sama.

   Ramli, anak kelahiran Malaysia, tiba-tiba sahaja menjadi pemain bola sepak di sebuah kelab ternama, Manchester United. Entah dari pasukan mana dia disunting Ferguson pun masih menjadi tanda tanya. Nak kata dari Selangor, boleh jadi. Nak kata Kedah pun boleh jadi. Nak kata dari TNB Melaka pun mungkin. Nak kata Johor FC pun, rasanya. Tapi kalau kita kata dia dari Pahang, itu tak mustahil. Sebab Pahang memang pasukan paling power dalam dunia ni.

   Rasanya Ramli bergerak secara indie. Tak macam Safee Sali yang mendapat liputan meluas media tempatan. Baru main Pelita Jaya, kat surat khabar cerita macam main kat Barcelona. Baru dapat trial di Cardiff City, rakyat Malaysia terus convert jadi penyokong Cardiff City.

   Macamana Ramli berjaya mendapatkan permit kerja UK pun masih menjadi tanda tanya. Sedangkan nak bagi Safee Sali main di England, dah ada pihak nak buat memorandum mogok depan Kedutaan British.

   Apesal? Tak percaya ke Ramli, orang Malaysia main kat MenYu? Nah tengok video ni...



Video berdurasi 1:01 minit ni dah ceritakan segala-galanya.

   Ok. Ni cuma iklan sahaja sebenarnya. Sebuah strategi TM untuk menarik lagi seramai mungkin pelanggan mereka. Takkanlah diorang bertujuan murni nak naikkan taraf bola sepak Malaysia. Dulu nak taja Liga Malaysia pun FAM yang dok terhegeh-hegeh cari mereka.

Ahhh! Sudah. Apa yang aku nak ketengahkan di sini ialah, ada beberapa teori konspirasi yang agak meragukan disebalik kejayaan seorang Ramli ini. Teori Freemason? Illuminiti? Baca ar sendiri.


1) Score 9A


Ramli : Ayah! Ayah! Ramli score dua gol hari ni!
Ayah : Hei! Anak jiran sebelah tu score 9A tau?

   Ramli dalam video ini dijangkakan berumur lebih kurang 9-12 tahun. Tahun 1998. Tapi yang aku musykilkan, pada usia 9-12 tahun, jenis peperiksaan apa yang menawarkan sampai 9A? Apa masa tahun 1998 ada exam yang lagi gempak dari PMR dan SPM?


2) Terkinja-kinja



   Ramli yang sudah dewasa, telah pun menjadi pemain Manchester United. Namun Ramli dengan tiada adabnya telah masuk ke semua laman dalam Old Trafford sambil berlari-lari dan terlompat-lompat sambil dipandang pelik pemain-pemain professional yang lain. Ramli ni anak melayu. Malaysia. Apa impression orang-orang luar kalau pandang sikap batak Ramli ni?


3) NE?


   Perhatikan gambar di atas. MU 1- 0 NE. Puas aku fikir. NE ni pasukan apa. Nak kata Newcastle, bukan. Nak kata New Delhi pun bukan. Nak kata North East London pun bukan. Habis tu apa?

   Kalau NE ni pasukan sampah. Kenapa Manchester United turunkan pemain-pemain terhebat mereka? Nani, Smalling, Anderson, Park Ji Sung. Eh? Park Ji Sung mana? Mana?

   Taraf apa MenYu ni? Lawan NE pun cuma dapat 1-0. Ramli pulak tu yang score. HikHikHik.. *Tekup mulut.


4) Hidup bapak yang masih sama macam dulu


   Tengoklah Ramli. Kata nak buat ayahnya bangga. Ni dah jadi terkenal. Bapaknya dibiarkan macamtu. Masih gak tengok TV pesen lama. Masih jugak duduk rumah kampung. Gaji player BPL bukan kecik tahu? Paling tahi pun lebih kurang GBP 50, 000 per minggu. Minggu ok? Bukan bulan. Convert ar sendiri duit Malaysia dapat berapa banyak.

   Tu ar. Sape suruh pilih main kat MenYu. Kan dah lupa daratan. Dah jadi tanggang. Lepas ni mesti TM keluarkan iklan raya, Ramli pulang semula ke rumah pagi-pagi raya sambil bagi surat PTPTN. Eh? Ni dah iklan Wan Maimunah pulak dah. (-_-")


5) Kenapa mesti Manchester United?

   Kelab Puaka Pusaka Syaitan Merah kot? Ahhhh... malas ar cakap lebih-lebih. Kang sentimen MenYu pulak. Tapi bagus jugak dia pilih MenYu. Kalau dia pilih main kat Liverpool? Manjang penuh sejarah je lah. Menangnya tidak jugak. Arsenal? Tak yah cakap ar. Muahahahaaaa....


6) Belajar tak pandai takpe asalkan pandai main bola

   Tengok sejauh mana iklan ini cuba memancing minda anak-anak tempatan. Khususnya anak melayu. Asalkan kau hebat main bola, soal pendidikan boleh diketepikan segera. Hei? Tahukah anda Bambang Pamungkas? Bekas pemain Selangor yang merupakan anak jadi Indonesia. Walaupun hebat bermain bola, dia juga merupakan graduan universiti. Di Jepun, Korea. Jangan cakaplah.


   Lihat. Konspirasi yang mendalangi video ini. Ayuh kita forwardkan kepada orang ramai. Mari kita paksa TM hentikan video ini. Mari kita buat mogok depan kedai/ premis TM di bandar, pekan masing-masing. Mari kita buat satu fanpage Facebook yang menyelar video ini. Mari! Mari!

   Forwardkan entri ini kepada 1000 orang, nescaya anda makin kacak dan cun. Kalau anda abaikan, anda akan terima padahnya. Ini benar kejadian. <--- style e-mail berantai.







37 comments:

nub said...

awat laa la ni takdak dah iklan Axion yg syok gila babeng tuh

CintaZulaikha said...

tp iklan ni npk sgt mengagumkan..apakah??? kakkakka

bilal binti robah said...

iklan paling jujur dan outspoken yg pernah aku tgk
kelas kau maria
walauponnnn~

HAHA

Safri Anugerah Illahi said...

btol jgak kata sipot ni~ tapi msti la nk pakai m.u, xkan nk pakai klab barca plak?? tnggi sgt tuu~~

Mie_aplus said...
This comment has been removed by the author.
mael lambong said...

hahahah bodoh nye ko nih iklan pn nak ambik serius....ko je la btl labu... org lain semua x btl... huhuhuhuhuh

Zaujah Encik Mamat said...

since tgok iklan ni 1st time.. nak terguling gelaknya ...


dengan bangga cakap kat budak2 ni... sekolah biar bodo , pg main bola.. sok2 boleh terkinja2 kat old trafford haha..



geram tgk iklan ni.. apekah motip nya..

jap... apa kena mengena ngan tm :|.. kompius :(

semperit said...

kelakar la kau ni. saje suka2 tulis kan. haha.

Anonymous said...

asalko serius sgt nih.. rilek la.. nmpk sgt ko x phm iklan tuh.. kan ms bobby charlton suri dia tukar baju gi training.. tuh mksdnyer dia br smpi man 2 nk training.. agknyer pa je training dgn man br dpt tawaran main dgn man u.. dia terkinja kinja sbb dia 1st time smpi kt old trafford.. bir la dia nk wat iklan tuh lawak sket.. tuh pon kecoh..
ps:jiran dia skola agama dol... mmg la pmr 9A (bhasa arab).. SPM sah2 subjek bleh amek smpi 11...

Anonymous said...

betul la cakap siput nih..huhuhuuhu

d_tieah said...

Ada betul apa yang kau kata dalam entri ni.. Aku sokong jugak.. Kadang2 ada jugak budak yang bijak pandai masa sekolah tapi habis belajar tak kerja pun.. Benda macam ni subjektif.. Apa yang penting, SUKAN itu menyihatkan ye.. Hahaha..

Entry Terbaru 1 : Trends #gantitajukfilemdengantelur Adalah Lebih Baik Daripada #gantitajukfilemdenganrosmah
Entry Terbaru 2 : Salahkah Menonton Filem Nasi Lemak 2.0

Munna said...

xda sebab knp nk join ko boikot iklan ni..iklan ni dpt muka mata, buka hati pnonton..ape yg ko pk ni tlalu ke laut dah~

ke mmg anti MU? haha

Anonymous said...

klu aku jmpa org yg wat entry ni aku nak bg penyekeh sbijik dua.iklan camni pn nak serius.bkn ada sentimen apa2 pn...

Anonymous said...

sekurang2 nya iklan ni buat aku gembira walaupun malaysia kalah asal nak boikot plak.....kalau dia wat iklan merapu susah plak....benda yg baik dari iklan ni kita ambik contoh yg buruk kita buang jauh2 semua ada akal dan minda...takan org bg racun kita terus minum kot.....kita bukan budak kecik

Anonymous said...

pandai main bola xguna gak kalau blaja x pandai...sebab minat bola x minat blajar la korang komen main hentam jer si siput nie... pendapat masing2.... sama gak ngan yang bangga dengan team MUnyet... sebut nama skit dah melatah... pesal.. MUnyet menang bagi korang mkn ker?..

kimysuarez said...

xtau ah penulis blog ni serius ke,sarkastik ke,main2 ke,tp atleast letak info pun betol2 la sket.and jgn la kutok2 sgt.at least,individu2 yg ko kutok tu,dah berjaya.ko ade?tulis blog je lebih.kat malaysia jugak ko.

Jeffry Aizad Syah said...

stedi lah ramli. kalau kat epl dorg letak last name kat belakang baju tu. so ramli tu sebenarnya ialah nama bapak dia. nama dia mungkin hasan hehe

hellghast said...

Kahkahkah!!! ramai poser Man Lu butthurt!!! apelagi sipot! hantar lu punye artikel kat sokernet la woih!,kali ni sure masuk entry utama pulak!,
cilake! blog gua nak citer pasal bola langsung takde idea! hahaha!!!

bukan MU fan said...

hahahhaha..
tgk iklan TM tuh memang lawak... senyum je..
bila baca teori konspirasi nih... gelak kuat sikit..
tapi bila baca komen dari kipas susah mati kelab setan merah... terus pecah perut aku...
kuat betul kecintaan pd kelab penjajah...
hahah.. peace...

Cik Suheela said...

mcm2 idea hang ni yeee...hihi

Firdaus Max said...

aku besa dpt email yg kata blogger ni klu dh addicted sesuatu tu smua benda d kaitkannya~sama la mcm hg neh

Anonymous said...

inilah entry paling bangang yg penah aku baca...!!!!

DA said...

cool dude!!!!
hahaha ^_^

Anonymous said...

TM punya iklan,RAMLI dapat nama...
yg pnyokong susah mati MU,relax arh ni troll lah...yang korang nk lbih2 pa hal????Wadefakkk...

Miss Dolce and Gabbana said...

haha..sarkas betul la kau ni siput.Eh bukan sarkas.Srkastik..ngeh..ngeh..ngeh..nimesti sebab isu Ramli tukan sampai PM pun turut berbangga dengan budak nama Ramli ni.heh.

Anonymous said...

bangang punya entry ... salah satu blog paling bengap dan bodoh tahap nak mampus yang pernah aku baca ...g mampus arrr lu

Anonymous said...

kahh33.. lek la der... klu cmnih... sume cmpany iklan leh ttp.. ssh nk cari mkn.. wat skit dh kna mogok.. kahh33...

Anonymous said...

satu je aku nak cakap..PENULIS BLOG NIE BODOH...SIPUT LAGI PANDAI DARI KO...

Anonymous said...

wahai cik siput sedut hang ni sama ja dr dulu... hang memang boikot MU ckp lah hahaha apa lah ko xpasal2 kena maki byk haha apa cer aq ni "KUTANG" BILIK DPN KO MAIN PES KALAH NGAN AQ DGN KOREA SELATAN KO HAHAHA..

Amin Nur Farhan said...

awat hg kalut sangat ni??? elek2 sudahh laa.. hang x suka ka org melayu maju skit????

manggosteen said...

cuba berfikir diluar cengkerang siput..jangan terlalu tertutup pemikiran ko tu.walaupun aku salah seorang anti MU, tapi aku rasa apa yg ko tulis ni terlalu kolot..

Anonymous said...

Lu kolot la siput...yang ko nak kondem sangat iklan ni kenapa? tak faham aku,,sesuai la dengan nama ko ni,,,duk bawah cengkerang je kerja nya,,,yang aku heran,,ko nak marah sangat TM ni apa hal? ko tak dapat kerja dgn TM ke apa? adoi,,susah tul la ada jenis mcm ni,,,

Khuzrin Kamarudin said...

Aku harap korang paham apa yang aku nak sampaikan kat sini...

Jadi melayu.. jangan jadi melayu yang bangang.. banagang!

Korang baca yang last sekali tu..

Tu semua perangai melayu kan? Buat fan page mengarut, boikot tak pasal2..

Ni korang mengaruk sakan macam beruk...

Menyu bagi korang makan? Duit raya? Subsidi sekolah? Yuran IPTA? Takde kan?

Bodoh...

Ni sarcsm bangang...

Anonymous said...

DAH TM JADI PENAJA MU MEMG SAH2 DIA AMIK MU MSUK DALAM IKLAN DIA, XKAN NAK AMIK PELITA JAYA KOT...*TEPUK DAI!!

Anonymous said...

bwa ha ha yg untungya si sipot sebab berjaya tarik ramai makhluk utk p blog dia.... tahnah sipot

Anonymous said...

bongok la ko nie...iklan kn...ape masalah ko pn x phm la...

Anonymous said...

Bodo la ni blog mcm babi..,,spe tulis artikal nih..,mcm sial..,,
Arsenal dan Liverpoool penuh dengan sejarah terbilang ape yg ko tahu..,,
NK AGUNG2kan SETAn..,Dasar Manshitter PUkimakted..,,ttuihhh..,