Monday, March 28, 2011

Kenapa Aku Tak Minat Lagu Dari Indonesia...

   Sebenarnya tujuan aku mengutarakan persoalan ini ialah kerana budak rumah aku sering memutarkan lagu-lagu dari "Garuda Di Dadaku" ni. Sekarang ni dekat rumah aku tengah menggila putarkan lagu "Ashiteru". Lagu apa tu? Entah. Ada juga yang bertanya kenapa aku tak suka sedangkan lagu-lagu mereka semua asyik-asyik belaka.

   Asyik? Watdefak.! Sumpah pada aku annoying gila lagu mereka.

   "Pehal pulak annoying? best apa? Layan bhai"

    Layan? Chis. Aku tak nampak celah mana layannya. Suara vokalis semuanya macam nak bunuh diri. Serius semua nyanyi macam nyawa dah di hujung tanduk. Betul tak? Jangan deny. Semuanya benda betul. Serius. Kau tengok ar vokalis RADJAkumaran, MATTAhidungmulut, lolaLETTO, Walibenten. Semuanya aduh mak aih. Lemah je aku dengar. Am I wrong?

    Lagi satu irama atau rythm diorang semuanya lemah. ok tak semua. Tapi hampir semua. Namanya band tapi rentak aduimak, meleleh. Macam ni dikatakan layan? Macam ni dikatakan asyik? Naik menanah telinga aku dengar lagu-lagu camni. Lagu-lagu macam ni kalau compare dengan lagu New Boyz atau Naqiu Boboy, aku rasa lagu budak-budak hingus meleleh ni jauh lagi ke depan. Lagu ok. Lagu. Bukan suara.Tapi dah dikelilingi semuanya pendengar setia irama seni muzik dari seberang ni, nak tak nak, layankan je la kan? Sabo je la...

   Lepas tu lirik. Haa, tang lirik lagi tak boleh blah. Kamon la. Lirik cuma dua tiga rangkap, tapi boleh jadi 4-5 minit punya lagu. Lepas tu korang pun dengan muka seliparnya nyanyikan untuk awek lagu-lagu Indonesia ni dengan slang, nada dan loghat serta bahasa sebijik sebagak dengan dorang. Hei, mana identiti kita sebagai warga Malaysia? Mana? kalian cakap Proud to be Malaysian kan? 

    Lagu-lagu Indonesia merupakan penjajah industri seni tanah air. Betul tak? Dulu aku layan Hot FM dengan Era FM. Sekarang pergi ****** (sila isi mengikut kreativiti tersendiri) dengan dua stesen radio tu. Manjang lagu Indonesia je. Tu tak masuk mana-mana pasaraya yang bukak lagu-lagu macam ni kuat-kuat. Grrrrr....Entah apa-apa entah. Lebih baik aku dengar Sinar FM. Rock kapak is my soul. Retro nadi aku. Ngeheheheheee. Aku rasa bukan setakat lagu-lagu Indonesia, tapi juga drama-drama Indonesia. Konflik manjang, rebut harta, watak utama yang bodoh, watak jahat yang jahat gila babi yang kejahatan mereka tak masuk akal. Hahahaaa.. betul tak? betul tak?

   Lu orang nak kondem aku, silakan. silakan. Aku tak kisah. Hahahaa..

   "Habis tu kalau kau tak layan lagu Indonesia, kau layan lagu apa?"

   Hahaha.. Semua genre lagu aku layan. Baik metal, jiwang, nasyid, irama melayu termasuk lagu Siti Nurhaliza. Semuanya. Kecuali made in Indonesia. 

    Sebenarnya ada banyak lagu-lagu Malaysia yang kualitinya jauh berganda lagi baik dari lagu-lagu Indonesia ni. Cuma media-media massa di Malaysia ni sendiri yang menafikan hak mereka untuk mencari tapak di bumi sendiri. Tapi mengagungkan hasil dari seberang. Kamon la. Kata je darah ada nama Malaysia.

    Tapi, aku suka puisi dari Indonesia. Puisi mereka manis. Serius. ^_^

    Korang bukak lah sekuat dan sekerap mana lagu Ashiteru tu. Sekelumit pun aku takkan terpengaruh. Ngeheheheheheheeee....


----citarasa lain-lain kan?----

33 comments:

Le Jr. said...

gua sokong lu bro..
swizbook
Planet Wan

Anonymous said...

fakkkk..

Khuzrin Kamarudin said...

Hahahahahaa....

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

aduh..kamu racist banget! jgn gitu donk mas :P ekekkekeke

iya...satu hari nanti kamu pasti akan ketemu ama lagu indo yg kamu suka.

tidak ada yg kekal di dunia ini..termasuk la kebencian kamu ama lagu indo..

Khuzrin Kamarudin said...

Ngeheheeee... bukan racist cik akak.. dah memang tertanam dalam darah.. keranamu hatiku oh Malaysia... :)

fara aieda said...

ashiteru besttt la pot!!...heshhh...
takpe2 pasnie ko lyn lagu korea la plak ehhh...

ps: aku pown tak suke indon gak!!...tp cane klu lagu dy da best???hahahahah

Khuzrin Kamarudin said...

ashiteru best? apa aku salah baca ni? chis!!

ianya takkan pernah dapat menyedapkan halwa telinga aku.. serius... muahahhaa...

ARC™ said...

aku pelik tgk blog skarang banyak guna nama cacat

judas? really?
baca elok2 asal ususl perkataan tu
rosak bebudak skang ni

Khuzrin Kamarudin said...

Aku tau maksud judas tu apa...

Lynn Rahman said...

lagu malaysia pun banyak yg best kan? :)

saraa said...

aaaaaa tapi satu yang mcm puisi dlm lagu-ost filem Gie-cahaya bulan :)

herumi said...

sebab 2 jgak aq ske lagu p.ramlee...

CintaZulaikha said...

wat pe gi dgr lagu yg jiwang tak sudh tu..slagi lagu drg lagu puisi dan pujian kpd Allah..akak suka jek..huhu..jangan mare...

ps: meh follow akak..kihkih tetiba..

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Kau bilang cinta padaku...( ooooooh!)
Aku bilang pikir dulu ...( aaaah!)
Selera kita terlalu jauh berbeda

wakakkakakakakka

btw napa tuka link?

Khuzrin Kamarudin said...

@Saraa : yang mana tu ye?

@Herumi : lagu p.ramlee tu old skool sgt.. hahahha

@cinta Zulaikha : betul tu kak..!!

@Nazsabrina : knp tukar link? sbb nama yg lama mcm tak sesuai.. hikhikhik..

Khuzrin Kamarudin said...

Lynn : betul betul betul..

D' Cako said...

Eh betul la.X suke jugak!Itu punca utama skrg da x nak dengar hot fm + era fm.Bosan.Klu bukak radio2 tu serius boleh tidur dengar lagu indonesia. U_U

Khuzrin Kamarudin said...

yeay!! d'cako juga mnyebelahi saya.. hikhikhik... :)

GiveAsh said...

aku layan je lagu indon..:)

zalizalu said...

aku suka lagu indon.. (poco-poco)wakakakak

aedy anuar said...

Betul, kegemilangan muzik tempatan hancuss gara gara lagu indon. Mereka meniru muzik kita. Suara afghan sebiji mcm vince! Kegemilangan muzik mereka sama mcm seperti kegemilangan muzik kita sebelum ni. Di manakah pelapis Saari Amri, Abg Dee, Pak ngah, Helen Yap, Azalea, Aidit Alfian, Ajai?? Radio pun mcm **** putarkan muzik indon yang takde kualiti. Sekarang aku banyak dengar cd. Kalo nak dengar radio, aku sanggup buka radio singapore, layan citer antu melalui iphone aku nih! Eewww!! Bibikk

Kiki Setiawan said...

haha bodoh sangat yang nulis blog ini.
bilangnya engk suka lagu indon,tpi pada hafal judul lagunya.

kmu jangan menghina karya orang,kmu blum tentu bisa berkarya bikin lagu..
jangankan bikin lagi,berbicara aja kmu enggl benar,bahasa melayu di campur bahasa inggris.
apakah memang seperti itu identitas kalian?
MENCOBA berlaga PINTAR dibalik KEBODOHAN..
fuck buat kamu warga malay yang sangat BODOH

Anonymous said...

and design solutions, and this is especially the case with [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors sale[/url] game ideas you can try on your upcoming Jack and Jill party. Have [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]モンクレール レディース[/url] the world, you will not find any difficulty in selecting jeans [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]Hollister 2013[/url] destruction, then Hickenloopers movie presents his rise and fall
the game even more thrilling, and this is easily accomplished [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]monclerモンクレール[/url] to homeschool, those complaints have quieted down, because [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]monclerダウン[/url] of challenges. Managed care and maintaining a proactive [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]Michael Kors outlet[/url] and truly successful individual, you are going to want to give
rewarded. If the women are ruling the fashion market, can men [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]Beats By Dre Cheap[/url] of toilet paper and paper clips in 5 minutes or less. Make sure [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]Michael Kors outlet[/url] high quality jack-ups, Stewart Technology Associates is also [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]シャネル 通販[/url] your legal practice to representing homeschooling families?

Anonymous said...

this brand to be heavy. The jeans by Jack Jones are the best jeans [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] Unlike readymade mens shirts, which offer only a limited choice [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Cheap nfl jerseys[/url] approach and hope something hits the target. Small businesses [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html[/url] merchandise that you simply purchased to guarantee your Port
the actual racks once a blemish is actually noticed on it. An [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]http://www.theaudiopeople.net/nfl.html[/url] the switch to ?osition for speech or voice and to connect a modem, [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]beats by dre[/url] game in its own right. The mental exercises built into the game [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]NFL jerseys[/url] repairman to come and do the work for you. So, in reality, buying
designed by Jack Jones are regarded as one of the trendiest. This [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]http://www.theaudiopeople.net/nfl.html[/url] Who knows? You might even win enough to go on a cruise or two. [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors outlet stores[/url] use participating pharmacies and entities in the CaptureRx [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html[/url] jack. A car jack can hold a car up but it is not a stable support.

Anonymous said...

Gw gak pernah tuch denger lagu Malon selain Siti Nurhaliza dan Exist di radio Indonesia.
Emang Lagu Indonesia lebih berkualitas, gak hanya genre Melayu aja.
Kalo' lagu2 Indonesia buruk, dan Malon lagunya bagus, kenapa manajemen AKB48 dari Jepun gak bikin girlband di Malon? tetapi di Indonesia dengan nama JKT48.
Ini membuktikan bahwa lagu Indonesia lebih bagus dari Malon.

Ini beberapa penyanyi lagu-lagu Indonesia terbaik dan pasti easy listening.
Untuk vokalisnya cowok (pria) : Ungu, Padi, Gigi dan d'Masiv.
Untuk vokalisnya cewek (wanita) : Geisha dan Kotak.

baharawija said...

tidak suka itu tidak apa-apa Wahai Tuan-Tuan dan Puan-Puan Malaysia nan cerdas pula elok perangainya.
Tapi menghina, menghujat dan merendahkan suatu karya apalagi termasuk bangsanya itu sungguh tak elok. Apakah macam itu ayahanda dan ibunda kalian mengajari serta mendidik kalian. Sungguh tidak sopan dan merusak suasana dan keaadaan.

Anonymous said...

band kesukaan awak dari indonesia :
- gugun blus shelter
- the s.i.g.i.t
- burgerkill
- seringai
- slank
- sain loco
- killing me inside
- kobe
- power metal
- pas band
- Pee Wee Gaskins
- superman is dead
- marjinal
- payung teduh
- koil
- The Changcuters
- j'rock
- jamrud

dan masih banyak lagi. apalagi yang indie best2

Abdul Muiz said...

lagu yg lu sebutin diatas itu emang termasuk lagu slow, lagu2 itu knp bisa laku dan dijual ke malaysia karena sesuai dengan permintaan pasar musik malaysia yg kebanyakan suka lagu slow macam tu. tp muzik indonesia is too various to be pictured by only mentioning those singers we imported to malaysia. here we got almost all genres, starting the very local one Dangdut, HIP-HOP, R & B, Jazz, Grindcore, Hardcore, BlackMetal, Deathmetal, PUNK, Punk Ska, Blues, ("gugun blues shelter" is one of the most popular blues band) Rock n Roll (we got Gee Plak, The Changcuters and so on) and REGGAE. and just for you know. all of the genres have their own fanatic fans and Of Course they have their own festival such as JAVA JAZZ (The biggest jazz festival in the world: try googling it if you don't believe it).

how bout this one http://www.youtube.com/watch?v=ZNa1ehyKxzA

http://www.youtube.com/watch?v=bsg4Dp-Gy34

and this one http://www.youtube.com/watch?v=gh20qv8IWAo
take a look at this one too

http://www.youtube.com/watch?v=nzk0mZOpsZU

coba juga yg ini
http://www.youtube.com/watch?v=LzaGDRLDXBM

dan yang ini http://www.youtube.com/watch?v=A7RM2W4kQco

terakhir cb liat jg yg ini

http://www.youtube.com/watch?v=im2WdCtl1cQ

Abdul Muiz said...

lagu yg lu sebutin diatas itu emang termasuk lagu slow, lagu2 itu knp bisa laku dan dijual ke malaysia karena sesuai dengan permintaan pasar musik malaysia yg kebanyakan suka lagu slow macam tu. tp muzik indonesia is too various to be pictured by only mentioning those singers we imported to malaysia. here we got almost all genres, starting the very local one Dangdut, HIP-HOP, R & B, Jazz, Grindcore, Hardcore, BlackMetal, Deathmetal, PUNK, Punk Ska, Blues, ("gugun blues shelter" is one of the most popular blues band) Rock n Roll (we got Gee Plak, The Changcuters and so on) and REGGAE. and just for you know. all of the genres have their own fanatic fans and Of Course they have their own festival such as JAVA JAZZ (The biggest jazz festival in the world: try googling it if you don't believe it).

how bout this one http://www.youtube.com/watch?v=ZNa1ehyKxzA

http://www.youtube.com/watch?v=bsg4Dp-Gy34

and this one http://www.youtube.com/watch?v=gh20qv8IWAo
take a look at this one too

http://www.youtube.com/watch?v=nzk0mZOpsZU

coba juga yg ini
http://www.youtube.com/watch?v=LzaGDRLDXBM

dan yang ini http://www.youtube.com/watch?v=A7RM2W4kQco

terakhir cb liat jg yg ini

http://www.youtube.com/watch?v=im2WdCtl1cQ

rizz861 said...

Aku sk band kotak.y ln nadai.ak sk wings,search,ilusi,damasutra,hijjaz,rabbani,raihan.ad y band rock dan nasyid.ak stuju gak.bk je radio lagu meleleh dr indon tp penyanyi indon mne ad suara rock cm awie wings,amy search,shima,ella,aweera n nadia.smue kluar suare smpi skt tekak.sorry eak org indon.ni la fakta bkn auta.ak pon sk dgr lagu dr band kotak.nk nasihat org ukur bj sendiri

Anonymous said...

Lagu Malon gak ada kualiti karena muzik nya sama dengan tahun 90-an. Karena itu di Indonesia tak lakulah muzik Malon. Macam dengar tangisan bayi yang sama setiap taun.
Di Indonesia, cuma Siti aja yang terkenal. Aku x pernah dengar lagu2 Sheila Majid yg katanya bagus, tapi ditelingaku x sedap.

Beda dengan lagu Indonesia dari tahun 90-an sampai sekarang, jenisnya berbeda-beda.

Jika bisa dibandingkan, setiap ada kompetisi atau konser muzik internasional, Malon cuma datangkan Siti Nurhaliza saja. Padahal sahabatnya Siti Nurhaliza yaitu Krisdayanti, sudah tenggelam. Sudah diganti penyanyi wanita yang lain, seperti Agnes Monica, Momo Geisha dan masih banyak lagi.

August 29th 1998 said...

Jaga cakap kau tu sikit.... Ko fikir ko ade kualiti juga?????

Anonymous said...

Malon buta