Friday, June 24, 2011

Website disekat? Mudah sahaja penyelesaiannya...

Irene Insyirah, 21 tahun :  Bencinyew kena bl0ck.. Canew itew nak donlod cite k0rea... mencik! mencik! mencik!

Hanafi Rosmansur, 24 tahun :  Aduh... Masalah jugak bila 10 website kena block... Macamana aku nak cari data-data assignment aku? Dahlah dateline tak jauh. Sebelum ni asyik melepak je. Sekarang dah kelam kabut, jadi macamni.. Eh. Kau nak buatkan tak assigment aku?

Bart Hitam Besi, 25 tahun :  Lu gila ke? Macamana gua nak download album-album underground? Nak jamming takkan asyik pusing lagu sama je? Nak beli cetak rompak pun, taukeh cetak rompak tu tau jual lagu rock leleh 80-an. Bengang lu tau?

Puan Ida, 41 tahun :  Sekarang dah jadi masalah. Akak rugi tau bila kena block. Dahlah ada buat perlaburan premium kat salah satu website tu. Ni sekarang macamana akak nak kembangkan bisnes akak ni? Hmmm.. Adik nak tak beli produk akak yang covernya gambar Doktor rambbut cendawan?

Pak Kordi, 54 tahun :  Pak cik takde lain. Macamana pakcik nak masuk Youjizz? Nak tengok.... (Maaf, dialog selebihnya terpaksa dipotong...)


Berikut merupakan antara keluhan mereka yang kecewa dengan keputusan kerajaan dengan menyekat laman sesawang fail perkongsian dan laman sesawang yang lain. Mungkinkah anda juga merungut seperti mereka? Atau anda juga mungkin lebih teruk dari mereka? 

   Perhatikan rakyat yang begitu menitikberatkan alam internet. Sekarang cuba bayangkan kalau kerajaan bertindak menyekat Facebook, Youtube, Tweeter atau Blogger.com. Parah. Parah. 

   Ok. Maaf melalut terlalu banyak. Adakah anda mahu juga melayari laman web yang telah disekat itu? Jiwa masih memberontak? Nadi begitu tersekat-sekat dek meronta mahu juga melayari laman sesawang tersebut? Mudah sahaja caranya. Semudah mengeja A.Y.A.M... 

   Kata orang ada ilmu tu jangan kedekut. Ya tak? Dan apa yang ingin aku kongsikan ini mungkin ada serba sedikit dengan dunia hackers. Ya. Anda akan godam komputer anda sendiri. Dan ilmu itu yang aku ada kerana aku juga hackers. Tapi hackers yang level 1. Belum layak untuk menandingi hackers yang sudah berada di level 133 misalnya. Kalau setakat nak godam Facebook atau email tu. Kacang je lah. Sambil hisap rokok Winston, tak habis sebatang dah dapat hack.

   Ok. Sila lempang aku sekiranya terjumpa aku di mana-mana dek kenyataan aku yang menjengkelkan di atas. Tanpa berlengahkan masa, mari ketahui caranya :


Anda harus fokus kerana sebarang kesilapan adalah di bawah tanggungjawab anda sendiri..

1- Pertama sekali tekan menu START dan masuk ke Control Panel dan klik  "Network and Internet", then "Network and Sharing Center", then "Manage Network Connections".

2- Pilih bahagian "Dail Up" atau LAN untuk ditukar


3- Klik button "Properties" seperti gambar rajah diatas.

4- Cari dan masuk bahagian TCP/IPv4.


5- Masukkan DNS Server Address yang anda mahukan [Senarai boleh dirujuk dibawah]


6- Done!!!


Antara senarai-senarai Free DNS yang boleh digunakan ialah [abaikan simbol *] :
Pilih je mana-mana ikut suka hati...

Service provider : Google
   Google public dns server IP address:
   * 8.8.8.8
   * 8.8.4.4

= Service provider : Dnsadvantage
   Dnsadvantage free dns server list:
   * 156.154.70.1
   * 156.154.71.1

Service provider : OpenDNS
   OpenDNS free dns server list / IP address:
   * 208.67.222.222
   * 208.67.220.220

Service provider : Norton
   Norton free dns server list / IP address:
   * 198.153.192.1
   * 198.153.194.1


Kebaikan mengunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Websites yang telah diblok dapat diakses semula.
2- Surf internet menjadi laju dan elakkan "Hang"
Keburukan menggunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Boleh kena virus/malware kalau PC/Laptop tidak mempunyai antivirus yang sesuai



   Sekarang, layarilah laman sesawang yang sudah disekat itu sesuka hati, limpa, paru-paru korang seperti sebelum ini. Mudah bukan? So, boleh lah tengok MyFirstTime Teacher... Hik Hik Hik...


Sebarang pertanyaan secara telus dan terus boleh terus ke blog mamat ni ---> BlogAkuPunyer

Aku ni cuma newbies.. masih tahap 1... 

Sebarang kebosanan pula boleh klik benda bawah ni... hehehehe...




10 comments:

mizzkechique said...

yeah...mekaseh.. =)

Khuzrin Kamarudin said...

Yeah!! Sama sama kaseh... hahaa..

Ecah Ecot said...

best2..masalahnye stakat ni xde lg website yg disekat nk ku hack..apetah lg youjizz..haha

Shafiq said...

klau windows xp mcm mne nk buat?aku buat x boleh...

adib syazwan said...

mklmt yg berguna..=)

ain fathihah said...

awal2 SKMM nak sekat hari aku, aku tak heran pun. tapi bila nak download nota dan bahan PnP tak boleh, erghhh geramnya! haha

Pyka Rahmat said...

selamat ke kita unblock ni?

Anonymous said...

loratadine online pharmacy http://exclusiverx.com/products/biaxin.htm Eagemajaf 3288146 pharmacy terms sod phenytoin ext camyl

Anonymous said...

nyu pharmacy http://sundrugstore.net/products/hyzaar.htm pharmacy by mail charlestown

Anonymous said...

Terbaeeekkkk brooo... tq2