Wednesday, September 28, 2011

Namewee Dan Nasi Lemak 2.0 nya...



   Dah tengok video atas ni? Gempar seketika bila Namewee mengamuk pasal ada penulis Utusan yang menghentam hasil karya seninya. Nasi Lemak Dua Bungkus. Eh bukan! Nasi Lemak 2.0.

   Penulis tersebut dalam artikelnya mengatakan bahawa dia takkan pergi tonton filem sulung anak dari Muar ini kerana katanya Namewee pernah mengutuk kedaulatan Malaysia melalui 'NegaraKuKu'.

   Nampaknya penulis tersebut mewakili sifat bangang sebilangan anak melayu yang suka duduk ditakuk lama jadi rempit, jadi bohsia, main Poker kat Facebook. 

   Langsung taknak bukak mata pandang jauh kedepan. Tak nak jauh, pandang sikit ke depan jadilah.

   Memetik karya Abang Bujal X dalam ruangan Sarkasis :


yu marah-memarahi saya kerana sebut "fuck tnb" kepada mereka nya pun tetapi bilakah kamu berada dalam situasi iaitu tiba-tiba eletrik tiada adakah kamu menyebut " syukur alhamdulillah?" malah saya rasa lagi kamu mencarut lagi dahsyat seperti nya saya pun.

yu marah-memarahi saya kerana menyanyikan lagu "negarakuku" tapi kamu sendiri nya pun bila lagu negaraku berkumandang kamu tidak mahu berdiri tegak-tegak malah tersenget-senget menggaru buntut yang gatai.


yu marah-memarahi saya kerana mahu berjumpa dengan najibtunrazak bagi memahamkan beliau tetntang saya yang tidak racis nya pun tapi kamu sendiri pun hari-hari hentam najib nya jugak pun..dia punya bini lagi cilaka yu hentam..cincin 24 juta lah~bik mama lah~apa lancau?


yu marah-memarahi saya kerana buat filem tentang nasi lemak.yu tonton preview pun tiada lagi yu mahu hentam saya punya burit? saya punya cerita is one malaysia tahu! india, melayu, cina ,sakai semua ada melakonkan nya pun..kenapa itu filem ahmad idham sama david teo hantu sana hantu sini ganster sana ganster sini yu tidak mahu membisingkan nya pun? lagi yu mahu menyuruhi lembaga filem potong saya punya filem.apakah celaka nya yu semua ini?


Tak faham apa Abang Bujal X carutkan? Takpe. Aku terangkan.

   Perenggan pertama : Anda marah bila Namewee mencetuskan video "Fuck TNB" di mana Namewee begitu marah bila stesen jana kuasa di Muar seringkali terputus secara tiba-tiba. Tapi bila anda dalam situasi tersebut, adakah anda akan mengucapkan "Syukur Alhamdulillah, tiba-tiba elektrik takde."? Aku rasa anda akan mencarut "Siallah tiba-tiba elektrik takde! Dahlah aku tengah tengok Elly Tran Haa kat internet!" Atau mungkin lebih dahsyat lagi.

   Perenggan kedua : Anda marah kerana Namewee pernah menghasilkan lagu 'NegaraKuKu" yang dikatakan biadab dan menghina kedaulatan negara. Tapi bila anda dengar lagu Negaraku ketika di majlis-majlis, tempat-tempat awam, adakah anda akan berdiri tegak menghormati lagu itu berkumandang? Atau tangan kiri sedang garu bontot, tangan kanan sedang main SMS?

   Perenggan ketiga : Anda marah bila Namewee menyampaikan hasrat untuk berjumpa PM Najib menyatakan yang Namewee tidaklah racist. Tapi anda sendiri hari-hari kutuk PM dan isteri beliau kononnya semua andalah yang betul. Pergi pegang takhta PM tu sehari. Mau menggelupur jantung.

   Perenggan keempat : Anda marah bila Namewee menghasilkan video Nasi Lemak Dua Bungkus, ah silap lagi! (Nasi Lemak Dua Bungkus tu benda apa ya? Saya inesen (-_-")). Abaikan! Pasal Nasi Lemak 2.0nya itu. Katanya racist, menjatuhkan melayu, latar belakang sejarah hitam Namewee. Woi jahanam. Tu cerita lama. Anda memaksa kerajaan untuk sekat cerita Namewee. Tapi cerita hantu, drift, gangster, bohsia, khurafat apa lancau semua tu yang terang-terang merosakkan akidah, takde pulak anda bisingkan. Lagi dibuat review dalam blog adalah. Ye tak?


   Natijahnya di sini. Anda tak racist? Cuba naik bas yang ada melayu, cina, india dalam tu. Apa dalam fikiran anda? 








27 comments:

Zaujah Encik Mamat said...

ada betulnya... bab memekak ni .. belakang brani masing2.. depan brapa sgt.. err kire dia ni jenis brani mengeluarkan tidakpuasaan hatinya...

mungkin dia ada jahil beberapa benda dulu.. or tersilap.. but nak judgement org sampai ke mati ker dia salah??

adoii.. kadang2 aku pun tak paham.. bab mengata.. mengungkit salah orang semua number satu.. bila org buat apa2 betul semua tutup mata..

betul gak kata si bujal .. menda2 ni saja jer.. kes2 errr mamat khalid tu melakhanatkan budak ni...

biarlah dia nak buat menda tu.. bila tunjukkan the truth of malaysian .. bising sana ... bising sini.. tp bila bab cerita merapu... muka masuk panggung sampai midnite tu.. err muka sapa ekk...


tengok dulu baru citer la... adoii... kuat men judge org sgt ni.. cuba kalau org judge dia org pulak T_T...

heeeee :)

d_tieah said...

Aku tonton filem Nasi Lemak 2.0 dan aku nak kata, yang aku suka!!! Aku siap review filem tu dalam blog aku.. Nyata ada yang kurang gemar dengan penulisan aku yang seakan-akan mengangkat nama NAMEWEE!!! Tidak!!! Aku cuma suka corak penghasilan beliau dalam filem Nasi Lemak 2.0.. Jangan hanya tahu mengkritik andai diri tak tonton lagi.. Pesanan buat yang dok kutuk je tau.. :)

t said...

Well said from an open-minded person. Baik!

jack said...

Sy nie Chinese, terus-terang sy kate.. tp sy xda masalah dgn melayu taw india pon.. mase kat khidmat Negara, 1bilik 9org.. 8org melayu, xde hal antra kite pon.. malah mereka tanya sy pasal agama Buddha, tahun baru cina dan pantang larang agama sy.. merek juga berkongsi ttng keindahan agama islam dgn sy.. bgtaw bhw nabi Muhammad mase kat madinah, penduduknya pon berbilang kaum.. pas tu sy masuk universiti.. geng2 melayu sy kat sane byk jugak.. malah kami pernah duduk semeja buka puasa, pergi melancong same2, tidor sblik.. no problem sume tu.. tp yg sy rase heiran, knp tiap2 ari suratkabar kuar berita racist sini racist sane? Bg sy sume ni perbuatan org2 politik.. xdpat support jd nak timbulkan isu perkauman.. yg melayu kat perak tu yg bising2 pasal filem namewee t upon sy suspek keje umno.. tp xpela, korang nak bising sy anggap korang menyalak je.. krna dlm FB pon byk anak2 muda melayu yg respect kat Chinese dgn indian.. rakyat Malaysia mmg xda maslah.. tp masalah leader kat Malaysia yg racist sgt2!!

ameera said...

pendapat i ok je..
nasilemak 2.0 tgk preview pn dh mcm syle..
tp smp skrg mcm rasa slack dgn namawee ni sbb kutuk azan...
bab Agama i mmg xleh toleransi..

Darky Crystalz said...

You earn my respect, dude.

Eric said...

you are THE ONE Bro! you are THE ONE!

arielterror said...

cerita nasi lemak 2.0 ok la..aku suka sebab melambangkan malaysia. aku pergi tengok sendiri dengan awek aku, bangsa cina juga pun. hehe..
tapi aku x berapa suka bab2 ada nyanyi2 pun.. dah macam cerita hindustan pun.hehe..
ape2 pun, god job namewee! XD

Gie said...

aper generasi lah nie ? dah 2011.. nak ubah lagu ker , ubah kerete ker , biar la.. open minded la skit.. aku rasa yg kutuk kutuk tu mata merah siap lihat si namewee tu dari bali polis sampai beliau buat wayang tu. lol.. knaper la nak racist racist nih.. bangsa bukan melayu tu bukan nak rebut kerusi agong , bukan nak rebut kerusi ajib..

The Sharkox said...

elly tran ha nya pun? apalah tak menarik langsung itu elly tran ha pun..

apa-apa pun, nasik lemak abang misai di tepi jalan pun sedap jugak. seringgit jugak pun

Lea Isnawi said...

err suka makan nasi lemak je..

hihi

nub said...

hihi. payah kalau kerja nak hentam pasai peribadi sang pengarah saja...

*orang kita ni kalau pasai melayu kemain.... pasai Islam...???

四叶草草 said...

I think Namewee ! I think he change a Lot ! And it's nice movie. Comment before said, think before act. Act like childish people will feel you're so Bitichy than a slut. Namewee Gambateh !

Anonymous said...

What's wrong with Chinese Malaysian?Do you think Namewee is wrong?If yes,then why is he got so many supporter?Little boys & girls till grandfather/grandmother also like& support him.This show he is right.To those who don't like him,pls don't behave like MONKEY making yourself MALU.Your monkey act make so many people curse you.BODOR LAH.

yongsean91 said...

penulisan yang cukup baik.saya memang support u !!!boleh saya share dalam Facebook??

Khuzrin Kamarudin said...

Silakan yongsean91... :)

yongsean91 said...

teriam kasih!!!
1 Malaysia BRO!!!

Anem arnamee said...

wow..namawee popularkan post ini , sipot :P

from : team JTJ :)

Khuzrin Kamarudin said...

team JTJ?

Anonymous said...

sebagai rakyat malaysia a.k.a bangsa melayu yg terbuka mindanya,sy sokong namewee ni..seriosly..salahkah kalu kita berkata benar walauianya pahit?..kita kene terima hakikat ini..rasanya apa yg namewee cuba sampaikan mmg x der yg salah pn....

Miss Dolce and Gabbana said...
This comment has been removed by the author.
Miss Dolce and Gabbana said...

Aku tak tengok lagi Nasi Lemak 2.0 tu.Tapi aku boleh rasakan yang ceritanya memang bagus.Kalau tak silap kes movie ni hampir sama dengan isu cerita Muaalaf dulukan.Come on la.Kita dah berada dalam tahun 2011 -era modenisasi dah kot,tak boleh ke berfikiran terbuka sikit.Buang yang keruh ambil yang jernih la.

Aku bukan nak bangga diri tau.Aku bangga jadi anak jati Sarawak pasal kat sarawak ni memang banyak multi racial.Dah terbiasa pun duduk satu bas dengan kaum lain.ok je. Tak ada masalah pun.hee..Dunia oh Dunia :)

Miss Dolce and Gabbana said...

isk..apsal aku delete comment aku sendiri erk.Sorry2 aku confius kot masa tu sebab terlampau comment box siapa dah.

Hey sekarang kita dah hidup dalam tahun 2011 la - masih ada lagi ke yang berfikiran kolot nak racist segala ni.Orang makin lama makin maju.Nasi lemak 2.00 ni pun dah jadi isu sekarangkan.Tak nak tengok tak perlu la nak bising-bising.Mana yang baik kita ambil mana yang tak baik buang ke tepilah.Nobody is perfect dan layak diberi peluang kedua.

From a open minded person aku just nak cakap Namewee terbaik! :)

Bilal binti Robah said...

kalau diizinkan oleh Tuhan
aku nak pilih Namawee jadi suami aku
serius meyhh
baik amek cina Mualap yg pintar cerdas dan open minded
daripada amek lelaki melayu yg ego nak mampus-langsung tak romentik-bodoh sombong-asek nak tacing-gedik mcm budak kecik.

#oke bebelan lebih kpd frust putus cinta. hahaha

puih.
gua kahak kt typical meleis.
melayu mmg lalang.
safee sali masuk cardiff ,semua lari sokong cardiff
sheet!

-dicopypes dgn jayanya dari comment box Sarkasis-
kahkah :D

Bella Bell said...

gua tak tengok lagi cerita tu.. tapi gua akan tengok..


^^

adeil said...

racist 2 aper..????

jojojamu said...

Pada aku this namawee xbleh nak ditoleratekan la,walau bagus mana pun dia itu bukan tiket untuk dia hina lagu Negara KORANG sendiri.Kalau ada yang puji dia aku rasa aku tau kenapa. sebab korang dah sesat.......