Wednesday, October 26, 2011

Cara-cara Jadikan Blog Anda Biar Disukai Ramai...

   Semenjak akhir tahun 2010, blogger-blogger di Malaysia bercambah. Banyak. Bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Ada laporan di Berita Harian, antara kemuncak blogger menjadi semakin ramai, ialah selepas kemenangan skuad bola sepak Malaysia memenangi piala AFF Suzuki 2010. Apa kaitannya? Memang macam takde kaitan langsung. Tapi sebenarnya, ada kaitannya. Penjaga gawang negara, Abang Muka Jepun kan pada waktu tu ialah pacarnya kepada seorang blogger, Elia Jejari Runcing. Blog milik akak Elia menjadi meletup secara tiba-tiba sejak kemenangan tersebut, dan sekaligus meransang orang ramai untuk ada blog.
Blog milik si kacak


   Ok, itu antara faktor sahaja. Ada juga faktor lain. Tapi bukan itu yang hendak kita bincangkan kali ini. Aku yakin ramai blogger-blogger sekalian mempunyai hobi baru sejak mempunyai blog. Iaitu blogwalking. Di mana kita akan mengunjungi sanak saudara blogger lain. Ahh. Bukan. Tapi mengunjung blog-blog mereka. Aku juga begitu. Mencari ilham dengan membaca tulisan-tulisan mereka. Apa yang tersisip di bawah kanan blog aku ini ialah milik mereka-mereka yang mampu menarik minat aku.


   Ah. Abaikan lagi. Sekarang mari kita usyar apakah tips untuk menjadikan blog anda menjadi semakin mantap, bergaya dan disukai ramai sehingga menjilat jari.




1) Background perlulah warna yang meriah. Ungu, merah jambu, hijau, kuning adalah warna pilihan. Kalau tak suka warna putih pun bedal je. Asalkan warna-warna yang dipilih sangatlah meriah.


2) Letakkan sebanyak mungkin widget di tepi, kiri, kanan, atas bawah atau tengah-tengah blog anda. Tak kisahlah widget jam, anak patung, bear yang lambai-lambai ke. Janji orang suka. Anda pun hepi.


3) Letak widget lagu. Ini ialah perkara mustahak dalam memeriahkan blog anda. Lagu pulak biar lagu leleh-leleh. Pilih lagu Indonesia. Itu memang pilihan terbaik. Orang suka, anda pun happy. kan?


4) Nuffnang dan widget Nuffnang. Tanpa Nuffnang, macamana nak jana pendapatan ye tak? Kemudian letakkan tajuk di atasnya, "sila klik ye?" Klik je pun.


5) Pastikan ada bintang-bintang yang menghiasi cursor anda.


6) Letakkan pop-out yang tiba-tiba keluar bila bukak blog anda. Contohnya yang macamni. "Selamat datang ke blog comot kita ni. Ihihihiihik".


7) Jadikan komen entri dekat entri tersebut. Bukan pop-out windows. Bila orang nak komen, tekan komen, akan refresh ke webpage entri kita. Letak "pengesahan perkataan" atau "word verification" pun tak pe.


8) Blogwalking ialah aktiviti paling wajib. Pergi blog orang lain, kemudian terus komen entri mereka. Ada gambar kambing? Komen je gambar kambing tu. Tak yah peduli apa isinya. Buat apa baca isi banyak-banyak ye tak? Malas? Tak pe. Pergi Shoutbox. taip je. "Saya dah follow awak, follow lah kita balik ye?" Cukup sekadar tulisan ini. Tak payah follow pun takpe. Bukan dorang perasan.


9) Sekarang pergi kepada entri. Tiada idea? Takpe. Menjadi blogger bukan menuntut anda mengerah idea yang banyak. Tidak. Cukup sekadar menceritakan apa anda lalui sehari-hari. Hari ni makan pengat pisang. Tadi tengahari berak berdarah. Petang pergi jolok rambutan. Malam dating dengan awek kat tepi kolong terbiar. Takde masalah. Blog anda. Milik anda. Takde idea lagi? Senang. Letakkan sahaja muka-muka comel anda menghiasi setiap entri-entri bermakna anda tu.


10) Ejaan memainkan peranan penting dalam menggemilangkan tulisan anda. Ahh.. Ejaan urban masa kini. Takkan tak tahu. Ya tak? He he he. Eeeeyyyy.. Ittew cukeww..




   Itu sahaja aku rasa setakat sepuluh. Mungkin entri aku ni dah terlalu basi. Orang lain mungkin dah ramai bagi tips macam ni. Tapi tak pelah. Aku juga mempunyai perasaan untuk berkongsi apa aku ingin. Har har har!




   Terasa? Bllluuerrkkk!! :P




12 comments:

Azza Azznie said...

Tunjuk Ajar Ku Sifu..... >____<

Qiraf said...

bab letak lagu background aku x stuju! ganggu konsentrasi membaca blog je! hahahhah

Nwx said...

mmg terbaik. :)

nub said...

laa ni jgak aku try baq ang.

haha

deeya said...

nom 1 , blog ittew kaler pink ! ade lurbe2 lagik .. patotlah ramai orang datang . beshnyeeeerrr !!

nom 9 , entry ittew pun semua sampah . xde pekdah ! pastu suke tepek gambau ittew manyak2 .. comeyyyyy !!

betol kate awak , belog ittew , suke ati ittew laaah ! mblueerrk !!

farot said...

hoho sungguh mendalam maksudmu itu....

fara aieda said...

weyhh pot aku de bace...

4) Nuffnang dan widget Nuffnang. Tanpa Nuffnang, macamana nak jana pendapatan ye tak? Kemudian letakkan tajuk di atasnya, "sila klik ye?" Klik je pun.

nuffnang tue tak salah.tp ''sila klik ye'' tue yg salah...aku bace dekat blog ustaz mane ntah.aku lupe..jgn pertikaikn aku..aku hanye membace n share ape yg aku bace...arap mklum...

skema tak aku?..haha

Khuzrin Kamarudin said...

fara aieda.. ini adalah sebuah parody... takkan tak faham.. ggrrrr...

hakeem kira said...

nak kutuk sinis pon ada cara . salah buat ada yg tak paham ko tgh kutuk . ada yg ingat ini memang tips .

hakeem kira said...

nak kutuk sinis pon ada cara . salah buat ada yg tak paham ko tgh kutuk . ada yg ingat ini memang tips .

Miss Dolce and Gabbana said...

Terasa derr.Tak mahu dah komen blog ni lagi.Ala korang dulu pun macam tak pernah letak lagu dekat blogkan? Jangan nak menipu sangatlah.

Terbaiklah Sipot! High five. xD

Anonymous said...

awal yang baik