Sunday, August 22, 2010

Perkara Yang Menjengkelkan : Sebagai Pekerja Kedai Makan...

Ini bukan aku.. ok
Merujuk kepada tajuk yang aku berikan... sudah cukup membayangkan apa yang paling aku benci, bengang, menyampah..... bila memegang kerjaya pelayan kedai makan... Aku kerja sebagai pekerja am di sebuah kedai makan/ bistro... owner nya orang Thailand... aku pernah cerita kat post sebelum ni.. (Perantau Negara Gajah Putih ) Perniagaan diorg ni memang maju sampai boleh buka 3 cawangan kat Segamat sahaja... dan bila kedai makan itu sudah maju... mesti lah ramai customer kan? dan aku pula kerja sebagai pelayan pelanggan... (bukan yg tuuuuuuuut tuuuuut tu ok?) dan selaku pekerja kedai makan yang hensem... berdepan pula pelbagai karenah.... ada ar jugak beberapa ketidakpuashatian yg terbuku di sanubari... yg aku tak pernah cerita pada towkey aku.... hahahahahhaa.. antaranya :





Bila ambik order kat mat-mat motor atau mat-mat rempit

Dorg kat datang ramai-ramai... konon best ar... datang weng-weng motor dorg yg belum tentu menang kat cup prix Kluang pn... tapi kecah menggelabah plak datang wat bising... tu ok lagi ar... yg buat aku bengang tu.... bila aku tanya "minum apa bang?" pkir mcm nk minum air tembikai laici campur susu... tp sudahnya yg dia order... air kosong... atau bangsat-bangsat pun... teh o ais... damn!!! bila aku tanya nak makan apa? pikir punya lama ni.... last-last... "xpe ar... dah makan tadi"... perghhh... mensirap je dengar jawapan camtu... bukannya aku offer ko makan makanan aku... tapi nk approach ko mengkayakan bos aku... hahahhaa... tu ambik order... pastu bila dah sampai makanan nya (kot2 ar order)... selang 2 minit... bang... sup kosong... 2 minit lagi.. bang kicap... 2 minit lagi... bang nasi putih... pastu mmber dia plak... bang ais kosong bang... pastu sampuk lagi mmber dia... bang nk sup kosong lagi... adui... pening!!

Bila ambik order ngan regular customer

Biasanya ambik order regular customer ni adalah benda yg pling senang sekali selaku kerjaya pelayan ni... tapi... bila regular customer ni perangai cam haram.... mmg haram ar jadinya.... benda yg pling wat aku rasa cam nak hempuk je kepala customer ni... bila aku tanya dia "nak makan apa ya?"... nak tahu apa aku dapat? aku dapat pertanyaan balik... "Kat sini ada apa je eak? kat sini ada apa best ek? kat sini biasa orang makan apa ek?" eh... komon ar... muka ko tu tiap-tiap hari aku nampak ada kat sini... tak kan ar tak tahu lagi menu-menu spesel yg ada kat sini... dah tu hari-hari muka ko je... bini kat rumah tak masak ke? damn!!! pastu yg lagi buat aku bengang tu... jawapan si regular customer ni "Kau panggil tukang masak, kang cakap ngan kau, salah pulak" jawapan penuh riak takbur bongkak beliau... macam ar kat Segamat ni... ko sorg je nk layan cam king? damn!!

Bila ambik order couple

Benda ni paling serius "f**k" pada aku... sumpah annoying... kalau aku nampak sayup-sayup dari jauh nampak satu couple ni cam nk masuk kedai je.. kalau boleh aku nak orang lain yang ambik order untuk mereka... bukan apa... kalau straight order tu... aku tak kisah ni tak... benda yg berlaku... Si jejaka tarik kan kerusi si dara manis... pastu duduk dan masin-masing berpandangan antara satu sama lain... tak hiraukan aku yang terpacak kat sisi mereka... pastu... bila aku beranikan diri tanya "nak minum apa bang?" (besenya aku tegur sang lelaki dulu) aku tak dapat jawapan dulu... tapi... "hmmm... u nak minum apa yang?" sambil bertepuk tampar..." entah lah... u je lah order..." "eh u je lah order..." "eh apa pulak... tadi kata nak makan sangat?" "eh, tadi u parking kereta ok tak?" x pasal-pasal ada soalan parking kereta antara diorg... 
damn!!! dialog-dialog seperti itu akan berlangsung dalam 5-7minit... tak campur lagi adegan-adegan mesra depan aku tu... aku rasa macam nak ambik sebijik batu blok... hempap je kat kepala dua mkhluk ni....

Tak campur lagi couple yang si lelaki nya tua yang pompuan plak ayu jelita... mula-mula tu ingat kan anak ngan ayah... aku pun semngat ar nk g tmpat dorg.. untung-untung dapat usyar wajah ayu si anak.. sekali bila aku tanya " abang minum apa ya?" (ngan orang tua pun aku bahasakan diri mereka sebagai abang" ... nnti si gadis "sayang, org tu tnya sayang nak makan apa"... rkh?? sayang? getus hati kecilku ku terkejut... ah biar la,.... bila dah hantar makanan... tgok aksi mesra mereka... sandiwara dunia yang seolah-olah ketidakadilan... mereka bersuap-suapan, berlap-lapan... pergh... macam nak g tempat dorg... mandikan ngan milo ais je....

Damn!!!!

Bila aku ni orang Johor sejati... Dipanggil "Abe"

Ni lagi satu buat kepala aku semak... Mentang-mentang aku kerja kedai Thailand.. apa ingat aku ni orang Thailand atau Kelantan ke? siot je... bila aku g ambik order je.. nnti dia cakap... "ermmm abe, bagi kawe hok milo sue sa... makenya hok nasi goreng tokseh sayur" (Abang bagi saya milo suam, makannya nasi goreng tak nak sayur) 
Damn!!!
Padahal si pelanggan ni org Segamat... mmg org johor... gaya dorg cakap sesama dorg tak nampak macam diorg ni org Kelantan atau orang Thailand... semak kepala aku... Apa muka aku tak cukup Korean look ke?


--------ape2 pn... ambik order awek-awek cun ar paling best... dapat usyar-usyar mereka.. hahaha------

2 comments:

izfanora said...

hahaha.. sian dier..
biasa r.. manusia macam2 ragam.. :)
klu sama jer sumer, xder variasi dlm dunia..

Khuzz said...

tau tak pe.... hidup kan sebuah perjalanan berwarna.... weee...~~~~~